ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Institutul „Selecţia” a recoltat o cantitate-record de material semincer

09:11 | 27.10.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 27 oct. /MOLDPRES/. Institutul de Cercetări pentru Culturile de Câmp „Selecţia” din Bălţi a produs în acest an o cantitate de material semincer de aproximativ patru ori mai mare faţă de anii precedenţi, transmite MOLDPRES.

Potrivit instituţiei, această creştere se datorează condiţiilor climaterice favorabile din sezonul agricol 2021, precum şi extinderii suprafeţei de teren agricol cu 1 200 de hectare.

„Din cele circa şase sute de tone de seminţe obţinute în anul curent, Institutul „Selecţia” are în stoc aproximativ 200 tone de grâu de toamnă de soiurile „Meleag”, „Fenix”, „Talisman” şi „Vestitor”, care pot fi achiziţionate de producătorii agricoli. Institutul dispune şi de 150-170 tone de seminţe de soia, care vor fi comercializate în primăvara anului viitor, de 120-130 tone de măzăriche, precum şi de anumite cantităţi de orz şi ovăz de primăvară”, potrivit lui Boris Boincean, directorul instituţiei.

Totodată, Institutul „Selecţia” efectuează deja de cinci ani o analiză comparativă a soiurilor de grâu de origine autohtonă şi celor din regiunile învecinate, precum şi din statele europene. Aceasta a arătat că, în anii favorabili, unele soiuri de import au un potenţial înalt de producţie, iar în cei secetoşi, cum sunt deseori în ţara noastră, îşi pierd semnificativ productivitatea în raport cu cele autohtone, care oferă un grad mai înalt de stabilitate.

Pentru a spori competitivitatea produselor agricole autohtone, Institutul „Selecţia” recomandă fermierilor să respecte cerinţele tehnologice de cultivare şi să micşoreze cheltuielile de producție. Acest lucru este posibil prin reducerea sau folosirea raţională a îngrăşămintelor, pesticidelor, aratului, irigării, precum şi prin achiziţionarea materialului semincer autohton, care este comercializat la preţuri mult mai mici decât cel de import.

Pe parcursul celor aproape 80 de ani de existenţă, Institutul „Selecţia” a creat peste 370 de soiuri şi hibrizi de diferite culturi – grâu şi orz de toamnă şi de primăvară, lucernă, floarea-soarelui, soia, fasole, mazăre, măzăriche, sfeclă de zahăr.

Foto: Facebook

img21008056

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!