ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreața Ioana Căpraru a înregistrat mai multe piese muzicale

07:35 | 02.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 nov. /MOLDPRES/. Cunoscuta interpretă de muzică populară Ioana Căpraru, Artistă a Poporului, a înregistrat în ultima perioadă mai multe cântece noi, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, interpreta a menționat că unul dintre acestea este intitulat  ”Doamne, cât de scumpă-i viața”, pe care l-a lansat pe 27 octombrie cu Orchestra Lăutarii” condusă de maestrul Nicolae Botgros, la Palatul Național, în cadrul spectacolului cu genericul ”Vă cântăm din nou cu drag”, la deschiderea celei de-a XXVI-a stagiuni a Organizației Concertistice și de Impresariat ”Moldova-Concert”.

”Textul și muzica sunt semnate de către soțul meu, dirijorul și violonistul Vladimir Serbușcă. ”Nevestică cu bărbat” este un alt cântec pe care l-am înregistrat recent cu un grup de lăutari condus de soțul meu. Textul este semnat de o poetă din România – Maria Popa, iar muzica și aranjamentul – de Vladimir Serbușcă. Un alt cântec – ”Sunt o soacră fericită” – l-am dedicat celor trei gineri ai mei – iar altul, ”Am fost pe la mine-n sat” – primarului orașului Cahul Nicolae Dandiș. Mai am un cântec nou, proaspăt înregistrat – ”Omule, cât ai trăit”, text și muzică de Vasile Botnaru, dar și altul – ”Hai, bădiță, hai la joc”. Textul acestuia din urmă îmi aparține, iar muzica e semnată de Vladimir Serbușcă, a precizat cântăreața.

În timpul pandemiei, Ioana Căpraru, ca mulți alți artiști, nu prea a avut concerte la Chișinău. Totuși, a susținut câteva spectacole la București și Buzău, România.

Pe de altă parte, interpreta s-a confesat că una dintre pasiunile ei este croșetatul. ”De câțiva ani, fac parte cin comunitatea ”Șezătoarea Basarabia”. Acolo am învățat să croșetez și îi mulțumesc pe această cale Varvarei Buzilă și Olesei Enachi. Astfel, am confecționat cinci ii – trei pentru mine , două – pentru nepoțele și o cămașă națională pentru soț. Am de gând să fac ii pentru toți membrii familiei noastre”, a mai spus cântăreața.

Ioana Căpraru (Serbușcă)  s-a născut la 6 septembrie 1952 în satul Cotihana, raionul Cahul, într-o familie cu șase copii. Tatăl ei cânta la fluier, un frate la acordeon și altul la „solzi de pește”, astfel încât cântecul a fost leagănul ei din copilărie. A absolvit Şcoala de Cultură  „Elena Sârbu” (astăzi – Colegiul de Arte „Nicolae Botgros) din Soroca (1975), Şcoala medie de muzică „Ștefan Neaga” (1982) și Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău (1991). A fost solistă în orchestrele de muzică populară „Mărțișor”, Lăutarii”, „Mugurel”, „Fluieraș” și „Plai Moldovenesc”. De asemenea, a colaborat cu Orchestra „Miorița”, Orchestra fraţilor Advahov și cu alte colective artistice.

De-a lungul carierei sale artistice a înregistrat la Radio Chișinău mai multe cântece populare: „Pădure verde, pădure deasă”, „Neica vine și se duce”, „Moldovioară, scumpă țară”, „Am ieșit și eu la joc”, „Asta-i hora de la sud”, „Mi-a trimis scrisoare mama” ș.a., precum și CD-urile: „De dragul fetelor mele”, „Bună vreme, bun găsit”, „Sârba ca la nord”, „Puiul bunicuței, pui”, „Fraților, rămâneți frați”.

În 1993 Ioanei Căpraru i-a fost conferit titlul onorific „Maestru în Arte”, iar în 2009 cel de „Artist al Poporului”. 

img21008233

img21008233

img21008233

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!