ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Termoelectrica a solicitat ajustarea tarifelor la energia electrică și termică

16:44 | 15.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 15 nov. /MOLDPRES/. Termoelectrica SA a informat că, la 9 noiembrie curent, a solicitat Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE) ajustarea extraordinară a prețului pentru energia electrică produsă și a tarifului pentru energia termică livrată consumatorilor, cu aplicarea din 1 noiembrie 2021, transmite MOLDPRES.

Conform întreprinderii, necesitatea ajustării extraordinare este influențată de majorarea prețurilor la gazele naturale procurate cu cca 115,3% (de la 4018 lei până la 8650,2 lei/1000 m3 fără TVA).

Termoelectrica SA aplică din martie 2020 prețul la energia electrică produsă de 116 bani/kWh (fără TVA) și tariful pentru energia termică  – de 1122 lei/Gcal (fără TVA), fiind inclus în structura tarifelor prețul de procurare a gazelor naturale de 4018 lei/1000m3.

Conform estimărilor Termoelectrica, prețul pentru energia electrică produsă ar urma să crească cu 121 bani/kWh, până la 237 bani/kWh (fără TVA), iar tariful pentru energia termică livrată consumatorilor ar urma să crească cu 650 lei/Gcal, până la 1772 lei/Gcal (fără TVA).

Ajustarea tarifelor în regim de urgență are drept scop neadmiterea acumulării datoriilor și intrarea în incapacitate de plată din cauza neacoperirii consumului de gaze naturale din structura tarifelor în vigoare, deoarece Termoelectrica SA procură circa 32,7 la sută din tot volumul de gaze naturale furnizate de S.A. Moldovagaz.

Foto: Termoelectrica

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!