ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Nicolae Gh. Rusu: ”Am realizat mai multe proiecte de spectacole artistice”

08:20 | 17.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 17 nov. /MOLDPRES/. Scenaristul și regizorul Nicolae Gh. Rusu, Artist al Poporului, a realizat în ultima perioadă mai multe proiecte de spectacole artistice pe scenele  instituțiilor de cultură din capitală, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Nicolae Gh. Rusu a menționat că este vorba de spectacolele ”Șlagărul cântecului popular”, ”Cu dor de plai și cântec drag”, ”Din moși strămoși până la noi” cu Vitalie Dorin și Orchestra de muzică populară ”Rapsozii Moldovei”, ”De-ar ști Prutul să doinească”, ”Ca la noi de sărbători”, ”Ca la nordul Moldovei” și ”Cântec drag din Bucovina” cu Ion Dascăl și Orchestra de muzică populară ”Mugurel”.

”Acum sunt în pregătire alte două proiecte: ”Noi venim să vă cântăm”, cu tineri interpreți ai cântecului popular în devenire și „Cântecele Prutului”, de Ziua Națională a României, a precizat cunoscutul scenarist și regizor.

În același timp, Nicolae Gh. Rusu a scris texte pentru interpreții Victoria Lungu „De-ar ști Prutul să doinească”, „Mă gândesc copii la voi” (muzică - Ion Caranfil), Ioana Căpraru „Am fost pe la mine-n sat” (muzică - Vasile Eșanu), Nătălița Munteanu „Stau părinții și așteaptă” (muzică - Ion Caranfil), Valentina Volontir „Uite, aista-i drăguțu”, (muzică - Corneliu Botgros). ”Sunt în pregătire noi texte pentru interpreții Cristina Ceauș, Maria Tișcenco, Nătălița Olaru, Nicolae Palțț, Bogdan Iftime, Anatol Mârzenco ș.a. Totodată, am finalizat și pregătit pentru tipar două cărți, una de versuri și alta cu texte și note pentru cântece”, a mai spus textierul.

Nicolae Gh. Rusu s-a născut la 13 martie 1956 în satul Petrosu, raionul Fălești. A absolvit Colegiul de Arte ”Elena Sârbu” din Soroca, specialitatea regizor de teatru și organizare cultural-educativă, Institutul de Stat al Artelor „G. Musicescu” (metodica și organizarea lucrului cultural-educativ). A fost lector la Institutul de Stat al Artelor ”G. Musicescu”, regizor de spectacole concertistice la Asociația Unită a Filarmonicii și Palatului „Octombrie” din capitală, director la Circul de Stat din Chișinău, regizor de spectacole concertistice la Organizația Concertistică și Impresariat „Moldova-Concert” a Palatului Național din Chișinău. A fost distins cu titlul onorific „Maestru în Artă ” (1996), Medalia ”Meritul Civic” (2000), Ordinul „Binecredinciosul Voievod Ștefan cel Mare și Sfânt”, gradul II al Mitropoliei Moldovei (2016) și titlul onorific „Artist al Poporului” (2016) ș.a.

img21008733

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!