ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

SUA și-a informat partenerii despre o eventuală agresiune a Rusiei în Ucraina

09:41 | 20.11.2021 Categorie: Externe

Washington, 20 nov. /MOLDPRES/. Recent, după o analiză amplă făcută de serviciile secrete, Statele Unite și-au avertizat aliații în legătură cu o posibilă incursiune rusă pe teritoriul ucrainean, iar mai multe entități americane și britanice, specializate în informații, sunt tot mai încredințate că liderul de la Kremlin vrea să preia controlul asupra unei porțiuni și mai mari din teritoriul Ucrainei, după ce în martie 2014 Federația Rusă a anexat Peninsula Crimeea, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Washingtonul i-a avertizat pe aliați că nu au la dispoziție prea mult timp pentru a împiedica Rusia să întreprindă acțiuni militare în Ucraina. Ei le cer țărilor europene să colaboreze cu Statele Unite pentru a adopta un pachet de măsuri economice și militare care să descurajeze Moscova, au declarat oficiali americani și europeni.

Moscova nu a decis încă ce intenționează să facă cu trupele pe care le-a desfășurat în apropierea granițelor Ucrainei, au declarat oficialii americani, dar această masare de trupe este luată în serios de Statele Unite, care nu cred că este o  simplă provocare.

Directoarea serviciilor naționale de informații din SUA, Avril Haines a mers la Bruxelles în această săptămână pentru a le împărtăși ambasadorilor NATO ce informații au americanii despre situația din Ucraina și despre o posibilă intervenție militară rusă în această țară. Întâlnirea era planificată de mai mult timp și s-a referit și la alte probleme, dar îngrijorările tot mai mari legate de Rusia s-au numărat printre amenințările pe termen scurt, au declarat surse informate.

Serviciile speciale americane au făcut un schimb de informații și cu Ucraina. Vineri, 19 noiembrie, generalul Mark Milley, șeful Statului Major, a vorbit cu generalul-locotenent Valeri Zalujni, comandantul armatei ucrainene, despre „activitatea îngrijorătoare a Rusiei în zonă”.

În același timp, Avril Haines s-a întâlnit la Varșovia cu premierul Mateusz Morawiecki și cu alți oficiali polonezi pentru a discuta despre securitatea pe flancul estic al NATO. Întâlnirile, a precizat guvernul polonez, au avut loc la cererea Statelor Unite.

Specialiștii occidentali în informații sunt din ce în ce mai convinși că Vladimir Putin are în vedere o acțiune militară pentru a prelua controlul asupra unei porțiuni mai mari din Ucraina sau pentru a destabiliza țara suficient de mult, astfel încât să poată instala un guvern pro-Moscova.

img21008885

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!