ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

15:05 | 22.11.2021 Categorie: Comunicate

Sinteza: Mai mulți funcționari ANSA sunt verificați de ANI pentru că ar deține și alte funcții simultan. În alte 17 cazuri, inspectorii au refuzat inițierea controalelor

Chişinău, 22 nov. /MOLDPRES/. În săptămâna 15-19 noiembrie 2021, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat în total 23 de controale. Cele mai multe investigații au fost pornite în privința a 20 de funcționari din cadrul ANSA, dar și din subdiviziunile teritoriale ale ANSA din Orhei, Căușeni, UTA Găgăuzia, Drochia, Călărași, Soroca, Hâncești, Bălți și Fălești. Aceștia sunt verificați pentru încălcarea regimului juridic al incopatibilităților. În alte trei proceduri sunt verificate posibile conflicte de interese în care sunt vizați doi primari din raioanele Dondușeni și Leova, dar și un director de societate pe acțiuni din Cahul.

Totodată, inspectorii de integritate au refuzat să inițieze controale pe numele a 17 subiecți ai declarării. În aceste refuzuri sunt vizați a opt consilieri raionali și locali, patru primari, un funcționar public cu statut special, un funcționar public dintr-o primărie, un administrator de întreprindere municipală și un director de societate pe acțiuni. Doi consilieri din Lăpușna din raionul Hâncești s-au ales cu câte o amendă pentru depunerea tardivă a declarației de avere și interese personale. Totodată, inspectorii de integritate au depistat diferență substanțială în averea unui vicedirector de spital în mărime de peste 700 de mii de lei.

Juriștii ANI au apărat actele de constatare în 37 de ședințe de judecată, iar pe aspectul prevenirii au fost organizate două instruiri pentru 260 de persoane. Reprezentanții ANI au oferit 98 de consultații telefonice, dintre care 19 apeluri fiind înregistrate la Linia instituțională de informare.

 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!