ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Cântăreața de operă Svetlana Strezeva își sărbătorește ziua de naștere

07:54 | 23.11.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 23 nov. /MOLDPRES/. Cunoscuta cântăreață de operă Svetlana Strezeva (soprană lirică), fostă solistă la Teatrul Național de Operă și Balet ”Maria Bieșu”, Artistă Emerită din Republica Moldova, își sărbătorește astăzi cea de-a 70-a aniversare, informează MOLDPRES.

S-a născut la 23 noiembrie 1951, în satul Zelionîe Poleanî, ținutul Altai, Rusia. A absolvit Școala Pedagogică din Cahul (1967-1971) și Institutul de Arte „G. Musicescu” din Chișinău (1971- 1978). A urmat stagiul la Teatrul „La Scala” din Milano (1983- 1984) cu Giulietta Simionato (canto) și a debutat la Teatrul Bolshoi din Moscova, în rolul Shemakha în „Le Coq d’ Or” de Rimski-Korsakov.

A înregistrat cu Orchestra de Operă Bolshoi „Moscow Pops Symphony” și Orchestra de instrumente populare rusești. Din 1978 și-a început activitatea în calitate de solistă a Teatrului de Operă și Balet din Republica Moldova. Din 1984 până în 1994 a predat la Institutul de Arte din Chișinău (profesor asociat). Activitatea de solistă a Operei Naționale și-a încheiat-o în 1994, după care s-a stabilit în SUA.

A debutat la Opera din Chișinău în rolul Gildei din opera „Rigoletto” de G. Verdi. Au urmat și alte roluri de rezonanță, printre care: Marfa din „Logodnica țarului” de N. A. Rimski-Korsakov, Cătălina din „Luceafărul” de E. Doga, Rozalinde din „Liliacul” de J. Strauss, Michaela din „Carmen” de G. Bizet ș.a. A colaborat cu artiștii de operă: M. Munteanu, A. Arcea, I. Josanu, M. Ermler, I. Florea, A. Samoilă, A. Strezev, T. Gurtovoi, I. Arhipova ș. a.

A înregistrat la Casa Radio Chișinău creații de E. Doga, E. Mamot, T. Chiriac, S. Lîsoi, Z. Tcaci, V. Zagorschi ș. a. A întreprins turnee artistice în Bulgaria, Belgia, Finlanda, Italia, România, Rusia. Membră a Uniunii Muzicienilor din Moldova. Este laureată a Concursului „M. I. Glinka” (Minsk, 1981), laureată a Concursului Internațional „P. I. Ceaikovski” (Moscova, 1982), diplomantă a Concursului Internațional al Tinerilor Interpreți de Operă (1984, Sofia). A fost distinsă cu titlul onorific ”Artistă Emerită a Republicii Moldova”.

img21008946

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!