ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

57 la sută din bugetul Primăriei Chișinău pentru anul viitor ar putea fi cheltuieli sociale

11:19 | 24.11.2021 Categorie: Economie

Chişinău, 24 nov. /MOLDPRES/. Primăria Chișinău a propus spre consultări publice proiectul bugetului municipal pentru anul 2022 care se ridică la 5,1 miliarde de lei, 57 la sută din sumă se preconizează a fi cheltuieli de ordin social, transmite MOLDPRES.

Conform prevederilor cuprinse în acest proiect de buget, municipalitatea Chișinău își propune să realizeze în anul viitor venituri de 771,6 mln de lei, cu 380,5 mln mai mult decât în anul curent.

În același timp, cheltuielile bugetului municipal pe anul 2022 sunt planificate la 6,2 miliarde de lei cu 34,4 mln de lei mai puțin comparativ cu anul 2021. Deficitul bugetar este prognozat la 1,1 miliarde de lei.

Ponderea transferurilor de la bugetul de stat este preconizată a fi de 2,1 miliarde de lei iar impozitele şi taxele sunt estimate să aducă în bugetul municipal 1,6 miliarde de lei.

În totalul cheltuielilor bugetului municipal o pondere mare o dețin cheltuielile de ordin social, în valoare nominală de 3,3 miliarde de lei, ceea ce ar însemna că 57,2 la sută din cheltuieli vor fi pentru învăţământ, cultură, ocrotirea sănătăţii și protecția socială.

Programul de investiţii şi reparaţii capitale pe anul 2022 se estimează să se ridice la cifra de 196 mln de lei, adică 3,1 la sută din total. Comparativ cu anul curent, aceste cheltuieli sunt în creștere de 1,03 la sută sau 2 mln de lei.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!