ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Curtea Constituțională a constatat neconstituționalitatea unor prevederi din Codul de procedură civilă

15:34 | 07.12.2021 Categorie: Politică

Chişinău, 7 dec. /MOLDPRES/. Curtea Constituțională a declarat neconstituționale mai multe prevederi dintr-un articol al Codului de procedură civilă referitor la evaluarea integrității, transmite MOLDPRES.

Președintele Curții Constituționale, Domnica Manole, a declarat într-un briefing de presă susținut astăzi că prevederile articolelor 343(8) din Codul de procedură civilă și 17 alineatele (2), (3) și (4) din Legea privind evaluarea integrității instituționale contravin articolelor 20 și 26 coroborate cu articolul 54 din Constituție. Astfel, Curtea Constituțională a reținut că trebuie declarat neconstituțional și textul „și de apreciere a rezultatului testului de integritate profesională” din articolul 343(6) din Codul de procedură civilă. 

“Până la modificarea legislației în domeniul evaluării integrității instituționale, instituția care evaluează integritatea instituțională va aprecia, după efectuarea testului de integritate profesională, rezultatul acestuia”, a declarat Domnica Manole.

Potrivit președintelui Curții Constituționale, după comunicarea rezultatului testării, agentul public testat va avea posibilitatea: să conteste rezultatul testării integrității profesionale în instanța de judecată în ordinea contenciosului administrativ; să participe în instanța de judecată la examinarea rezultatului testării integrității, cu asigurarea confidențialității testorilor, a mijloacelor și metodelor de testare; să aibă acces la materialele testării, cu asigurarea confidențialității testorilor, a mijloacelor și metodelor de testare; și să utilizeze căile de atac reglementate de Codul administrativ.

În același timp, pentru a da efect prezentei Hotărâri în cauza în care a fost ridicată excepția de neconstituționalitate, Curtea Constituțională a reținut că, pentru a beneficia de un remediu efectiv, autorul sesizării va avea dreptul de a contesta încheierea privind aprecierea rezultatului testării integrității profesionale conform Codului de procedură civilă. Termenul de recurs va fi calculat de la data adoptării acestei hotărâri.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!