ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Un liceu din Bălți va fi eficientizat energetic, cu sprijinul Uniunii Europene

10:55 | 08.12.2021 Categorie: Regiuni

Chişinău, 8 dec. /MOLDPRES/. La Liceul Teoretic „Dimitrie Cantemir” din municipiul Bălți se află în plină desfășurare lucrările de sporire a eficienței energetice, executate în cadrul unui proiect finanțat de Uniunea Europeană, transmite MOLDPRES.

Potrivit Agenţiei de Dezvoltare Regională (ADR) Nord, în prezent, la liceu au loc lucrări interioare și exterioare de renovare a pereților. De asemenea, urmează să fie înlocuite geamurile vechi care au mai rămas și  finalizată reconstrucția acoperișului. Anterior, la instituția de învățământ au fost montate rețelele electrice și cele de alimentare cu apă, precum și sistemul de încălzire și de ventilare.

Specialiștii ADR Nord au verificat ieri progresul lucrărilor de construcție și montaj. „Lucrările au început în ianuarie curent, iar, până în prezent, au fost valorificate circa 30% din bugetul proiectului”, indică ADR Nord.

În urma implementării proiectului, consumul anual normat de energie în instituția de învățământ se va reduce, potrivit estimărilor, cu 547 MWh, iar emisiile anuale normate de CO2 – cu 125 tone. Ca rezultat al măsurilor de eficiență energetică, circa 900 de elevi și 80 de profesori și personal auxiliar vor beneficia de condiții de educație îmbunătățite și de un mediu de studii confortabil.

Costul total al lucrărilor de construcții-montaj în cadrul acestui proiect se cifrează la 19,70 milioane lei, din care 19,57 mln lei reprezintă finanțarea Uniunii Europene, prin intermediul ADR Nord, și 132,680 lei –cofinanțarea din partea Primăriei Bălți.

Proiectul „Sporirea eficienței energetice a Liceului Teoretic "Dimitrie Cantemir" din municipiul Bălți” este finanțat de Uniunea Europeană și implementat de ADR Nord și proiectul „Modernizarea Serviciilor Publice Locale în Republica Moldova” (MSPL).

Foto: ADR Nord

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!