ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Biroului politici de reintegrare

10:44 | 17.12.2021 Categorie: Comunicate

Reprezentantul Biroului a participat la cea de-a VIII-a reuniune a Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în configurația Comerț

Chişinău, 17 dec. /MOLDPRES/. Reprezentantul Biroului politici de reintegrare, șeful Secției proiecte de asistență Evgheni Cara, a participat la sesiunea dedicată aplicării teritoriale a Acordului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană prin implementarea facilităților comerciale în regiunea de est a țării, din cadrul celei de-a VIII-a reuniuni a Comitetului de Asociere Republica Moldova – Uniunea Europeană în configurația Comerț, desfășurată în format de videoconferință, sub egida Ministerului Economiei ca punct coordonator din partea Republicii Moldova.

În cadrul ședinței au fost abordate principalele realizări în implementarea pe ambele maluri ale Nistrului a angajamentelor ce derivă din Acordul de Asociere RM-UE, Zona de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător și foile de parcurs pentru facilitarea comerțului și asigurarea accesului preferențial pentru bunurile și serviciile originare din UE.

A fost trecută în revistă situația social-economică din regiune, în special în contextul provocărilor create de pandemia COVID-19 și specificului situației regionale, măsurile de sprijin și de asistență oferite de către autoritățile naționale competente în raport cu actorii relevanți din regiune, eforturile dispuse pentru a aduce în câmpul legal național activitatea antreprenorilor din estul țării, precum și a fost reiterat dezideratul armonizării cerințelor și abordărilor comercial-economice de pe ambele maluri la rigorile spațiului comunitar reconstituind totodată spațiul unic și eliminând barierele ce persistă în mod artificial.

La fel, s-a evidențiat că grație implementării înțelegerilor dintre Chișinău și Bruxelles și facilităților oferite s-au atins rezultate palpabile, cum ar fi luarea la evidență în Registrul de stat al persoanelor juridice și al antreprenorilor individuali a peste 2210 de întreprinderi cu sediul în stânga Nistrului și mun. Bender, aproximativ 57% din totalul exporturilor de mărfuri din regiunea transnistreană este direcționat spre statele-membre ale UE ș.a.

De asemenea, în cadrul reuniunii au fost discutate și unele subiecte ce figurează pe agenda grupurilor de lucru pentru economie, cu participarea experților de pe ambele maluri ale Nistrului (interacțiunea în domeniul sanitar și fitosanitar, eliminarea barierelor tehnice în calea comerțului și protejarea drepturilor consumatorilor ș.a.).

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!