ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Chișinău a avut loc Târgul Național al Covorului

10:05 | 19.12.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 dec. /MOLDPRES/. La Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală a avut loc ieri cea de-a VIII-a ediție a Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”. Evenimentul a fost organizat în contextul înscrierii, la 1 decembrie 2016, a dosarului „Tehnici tradiționale de realizare a scoarței în Republica Moldova și România” în Lista Reprezentativă UNESCO a Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, directorul instituției, Petru Vicol a menționat că scopul Târgului este valorificarea covorului tradițional, cunoașterea motivelor și simbolurilor de bază ale covoarelor, cât și a semnificației covorului în contextul nunții moldovenești. ”Mă bucur că acest târg a prins rădăcini în curtea muzeului, ca un arbore al vieții, cu ramurile înălțate spre cer”, a mai spus Petru Vicol.

La eveniment au participat ministrul Culturii Sergiu Prodan ex-ministrul Culturii, Monica Babuc, inițiatoarea Târgului Național al Covorului „Covorul Dorului”, prima ediție a căruia a avut în 2014, oameni de cultură și artă. În cadrul manifestării, ministrul Culturii, Sergiu Prodan a dăruit instituției un covor din anul 1875  confecționat de Serghei Ciolan. ”Acest covor a trecut prin două războaie. Covorul este simbolul identității noastre tradiționale, prin care ne-am regăsit ca popor și ca neam. El trebuie să fie o sursă de inspirație pentru oamenii de creație. Târgul covorului este un eveniment important și sper să devină un festival de durată și de atracție  turistică”, a subliniat oficialul. Un alt covor, țesut chiar în instituție, sub privirile vizitatorilor, a fost dăruit muzeului de către meșterul popular Raisa Lungu.

La rândul său, ex-ministrul Culturii, Monica Babuc a menționat că ideea de a iniția acest târg, i-a venit în noiembrie 2013, într-o vizită ministerială în satul Drepcăuți, raionul Briceni, unde în Casa de cultură a observat un covor vechi așternut pe jos. ”Mi-am zis atunci că nu trebuie să lăsăm covorul nostru să fie călcat în picioare, ci să facem așa ca el să ne încălzească sufletele noastre. Astăzi, asemenea târguri se organizează la Ocnița, Orhei, Tvardița și în alte localități din țara noastră. Astfel de idei ne unesc și ne fac mai buni și puternici”, a remarcat Monica Babuc.

Cu această ocazie, în curtea muzeului a fost improvizată o nuntă adevărată, cu tradiții, alai, miri, nași și covorul de zestre ca element principal, cu popasuri muzicale în interpretarea artiștilor Cornelia Ștefaneț, Iulian Corochi, Adriana Ochișanu, acompaniați de Orchestra fraților Edgar și Marcel Ștefaneț, Maria Iliuț și Ansamblul  etnofolcloric ”Crenguța de iederă”.

În cadrul acestei sărbători, a fost inaugurată expoziția „Valori strămoșești ale covorului de nuntă”. Expoziția prezintă covoare și lăicere din patrimoniul muzeului, țesute special pentru zestrea fetei, care poartă memoria familiilor de la răscrucea secolelor XIX–XX. Publicul a avut posibilitatea să se familiarizeze cu informații despre simbolurile și motivele țesute pe covoarele de nuntă - prescura, cununa, crucea, floarea, colacul miresei și colacul mirelui. Expoziția va fi accesibilă pentru public până la data de 20 februarie 2022.

Evenimentul a fost organizat de Ministerul Culturii în parteneriat cu Muzeul Național de Etnografie și Istorie Naturală, Complexul de meșteșuguri Arta rustică, cu susținerea ANTRIM, prin suportul Activității de susținere a Competitivității în Industria Ușoară și cea a Turismului (MCTA), un proiect EGDE (Buy-in) finanțat de USAID.

img21009765

img21009765

img21009765

img21009765

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!