ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Consultările cu NATO nu trebuie să se transforme într-un maraton de negocieri, a transmis Kremlinul

13:39 | 22.12.2021 Categorie: Externe

Moscova, 22 dec. /MOLDPRES/. Consultările privind garanţiile de securitate între Rusia şi NATO nu trebuie să se transforme într-un "maraton de negocieri", a transmis miercuri Kremlinul, comunică EFE, preluată de Agerpres și MOLDPRES.

"Evident că este imposibil să vorbim despre nişte termene concrete, însă important este ca (procesul) să nu se transforme într-un maraton de negocieri", a declarat purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, în conferinţa sa de presă zilnică.

Rusia a transmis în această săptămână că are nevoie "urgent" de un răspuns din partea SUA cu privire la garanţiile de securitate cerute de Moscova săptămâna trecută şi care includ renunţarea la orice activitate militară a NATO în Ucraina, precum şi orice fel de nouă extindere a alianţei nord-atlantice în această direcţie.

Peskov a menţionat că pentru Moscova este important ca partenerii săi occidentali "să nu prelungească" pe termen nedefinit consultările. În plus, şi-a exprimat speranţa că NATO şi SUA se vor prezenta la negocieri cu "o poziţie concretă", aşa cum a făcut-o Rusia.

"Noi, în orice caz, suntem interesaţi de aceste negocieri. Sunt gândite în acest scop, pentru a ne discuta punctele de vedere", a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului.

La rândul său, ministrul de Externe rus Serghei Lavrov a semnalat miercuri că prima reuniune între negociatorii ruşi şi americani privind garanţiile de securitate este aşteptată să aibă loc la începutul anului viitor, în ianuarie.

Şeful diplomaţiei ruse a apreciat că este "mult de muncă" în viitor, însă a fost de acord cu Peskov că aceste negocieri nu pot dura "la nesfârşit". Lavrov a adăugat că şi Rusia speră să afle preocupările NATO în domeniul securităţii, întrucât până acum acestea nu au fost prezentate.

Foto: Reuters

img21009849

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!