ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

16:55 | 22.12.2021 Categorie: Comunicate

Guvernul a aprobat modificarea Regulamentului privind restituirea drepturilor de import sau de export plătite în plus 

Chişinău, 22 dec. /MOLDPRES/. Cabinetul de miniștri a aprobat, în cadrul ședinței de astăzi, proiectul de Hotărâre cu privire la modificarea Regulamentului care prevede mecanismul de restituire a drepturilor de import sau de export plătite în plus. Astfel, la depunerea cererii de restituire a drepturilor de import sau de export plătite în plus, plătitorul vamal va prezenta mai puține acte, deoarece, prin modificările propuse la Regulamentul respectiv, se exclud documentele aferente cesiunii creanței. Informația respectivă, la necesitate, poate fi verificată de către Serviciul Vamal în sistemele sale informaționale, de aceea, nu mai este necesar să fie prezentată de către plătitorul vamal. 

Proiectul prevede excluderea mai multor documente care se anexau anterior la cererea de restituire a drepturilor de import sau export plătite în plus, și anume: notificarea privind cesiunea creanţei şi solicitarea de a efectua stingerea datoriilor faţă de bugetul public naţional, contractul de cesiune a creanţelor și actul de verificare în original între plătitorul vamal şi creditor.   

Prin urmare, fiind excluse documentele menționate supra, plătitorul vamal va prezenta mai puține acte aferente cererii de restituire.

În acest sens, se abrogă anexa nr. 2 a Regulamentului, iar anexa nr. 1 se modifică și devine unică. 

Proiectul a fost elaborat pentru a aduce în concordanță prevederile Regulamentului respectiv cu art. 130 al Codului vamal în redacția din 2016, și anume interzicerea restituirii drepturilor de import sau de export plătite în plus în contul stingerii datoriilor creditorilor plătitorului vamal, inclusiv persoanelor juridice şi fizice cesionari.

Regulamentul care stabilește modul de restituire a drepturilor de import sau de export plătite în plus este aprobat prin HG nr. 876/2014.

Drepturi de import/export sunt impozitele, taxele și plățile încasate de organul vamal la importul/exportul mărfurilor și sunt achitate de către declarant, sau plătitorul vamal.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!