ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul român Victor Socaciu s-a stins din viață

15:20 | 27.12.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 27 dec. /MOLDPRES/. Muzicianul român Victor Socaciu, compozitor, cântăreţ, chitarist, realizator şi prezentator TV, s-a stins astăzi din viață la vârsta de 68 de ani, într-un spital din București, informează MOLDPRES.

Potrivit presei românești, încă din luna septembrie starea sa de sănătate se agravase.

 S-a născut pe 14 ianuarie 1953, la Brașov. Victor Socaciu a provenit dintr-o familie de oameni simpli, dar "foarte deschiși", după cum spunea chiar artistul în biografia sa, unde a mărturisit că era atât de impresionat de romanțele pe care i le cântau părinții săi, încât se ascundea sub masă și plângea – chiar dacă nu înțelegea ce însemna o iubire trecută.

"Atracția mea față de folk a început în anul 1972, când l-am auzit la radio pe Mircea Florian cântând. El a fost cel care mi-a atras atenția asupra folk-ului autohton. Mai citeam despre folk în revistele din acele vremuri. Și am început să scriu și eu cântece. Cred că era locul în care mă puteam desfășura cel mai bine. Când eram în liceu, scrisesem un cântec care se numea „Frizerul”. Asta ca reacție la faptul că directorul școlii, de câte ori făceam un pocinog, ne tundea pe toți. Asta era măsura disciplinară pe care o lua. Și eu am scris atunci cântecul „Frizerul” și, bineînțeles că am devenit figura centrală a liceului”, scria în biografia sa regretatul artist.

Victor Socaciu a colaborat cu toți membrii cenaclului ”Flacăra”. A semnat genericele mai multor emisiuni radio și televiziune printre care: „Omul chitară , „Oameni de zăpadă”, „Ceaiul de la ora 5”, „Insomniile Corinei”, „Cazuri și necazuri în dragoste”, „Vânare de vânt”, „Arca Marine ”, „Personalul de Costinești”, „Bun de tipar”, „Tunelul timpului”, „Mulțumesc”, ”Ora fără catalog”, „Ne vedem la TVR”, „E ora ta” ș.a. A scris peste 300 de piese muzicale.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!