ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În 2022 vor începe lucrări de consolidare a Minei Chișinău

13:47 | 29.12.2021 Categorie: Societate

Chişinău, 29 dec. /MOLDPRES/. În anul 2022 vor începe lucrările pentru dezvoltarea unei surse alternative de alimentare cu apă potabilă a locuitorilor capitalei, transmite MOLDPRES.

Consiliul Municipal Chișinău a alocat în bugetul  pentru anul viitor 5 mln lei pentru prima etapă a proiectului respectiv, care prevede desecarea Minei Chișinău, prin efectuarea lucrărilor de construcție a apeductului de desecare și procurarea utilajului aferent.

Mina Chișinău este în prezent inundată în proporție de 60%, iar lucrările au drept scop asigurarea protecției contra surpării terenului în perimetrul excavațiilor miniere subterane de la această SA. La suprafața minei se află sectorul Râșcani unde locuiesc 160 mii locuitori.

Consilierul municipal Corneliu Pântea a declarat că proiectul de dezvoltare a unei surse alternative de apă potabilă pentru capitală este posibil. "Chișinăul este situat pe un bazin imens de ape subterane, care până la ziua de astăzi nu au fost exploatate. Această sursă de apă potabilă este diferită decât cea existentă în prezent care provine din râul Nistru", a specificat Pântea.

Potrivit sursei citate, după prima etapă mai urmează încă două: lucrările de proiectare și cele de construcție a sistemelor de captare și pompare a apei. Conform graficului, la sfârșitul anului 2023, va fi dezvoltată o sursă alternativă de apă potabilă pentru locuitorii capitalei și va fi redus riscul prăbușirii Minei Chișinău.

Foto: Primăria Chișinău

img21010002

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!