ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Președintele USM Teo Chiriac: ”2021 a fost un an greu pentru scriitori”

14:29 | 31.12.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 31 dec. /MOLDPRES/. Anul 2021 a fost un an greu pentru scriitori. ”În acest an i-am pierdut pe colegii noștri de breaslă Nicolae Dabija, Ioan Mânăscurtă, Mihail Gh. Cibotaru, Ion Ciocanu, Efim Josanu, Tudor Colac, Grigore Botezatu, Ion Vicol, Vlad Olărescu, Ion Bradu, Pavel Pelin și Gheorghe Chiriță”, a afirmat președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova, Teo Chiriac, informează MOLDPRES.

Potrivit sursei citate, în pofida restricțiilor impuse de pandemie, în luna septembrie instituția a reușit să organizeze Adunarea Generală a Uniunii Scriitorilor, un eveniment remarcabil în cadrul căruia a fost aleasă noua conducere a USM. ”În acest context, mă gândesc cu un sentiment de profundă recunoștință la colegii de breaslă și le aduc, și pe această cale, mulțumiri pentru prezență și participare. Întrucât suntem în ajun de An Nou, le urez tuturor sănătate, inspirație și noi împliniri literare. Dar, înainte de toate, le doresc să se bucure de miracolul vieții, bucuria fiind miezul credinței creștine”, a declarat președintele USM. 

Întrebat de agenție, Teo Chiriac a afirmat că nu are prea mari așteptări de la anul 2022. ”De fiecare dată, am așteptări doar din partea mea și a confraților de condei. Sigur, treaba timpului este să treacă, și nu să ofere așteptări, iar noi – să facem abstracție de trecerea lui și să ne prefacem visele în fapte ale vieții. În realitate, nu timpul dă sens existenței noastre, ci noi, prin valoarea și strălucirea faptelor, acordăm sens și semnificație timpului. Desigur, la acest sfârșit de an, marea mea dorință este ca în noul an să scăpăm de virus și să revenim cât mai curând la starea de normalitate. Pentru anul care vine, Uniunea Scriitorilor a pregătit mai multe proiecte importante. Dar ele urmează a fi realizate doar împreună, cu prezență vie. Așadar, va fi necesar să ne conjugăm cu toții eforturile și aspirațiile, iar pentru asta avem nevoie de sănătate. De aceea, stimați colegi, vă urez tuturor multă sănătate, prosperitate și împliniri de creație! La Mulți Ani!”, a mai spus președintele Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Teo Chiriac s-a născut la 29 mai 1956, în satul Coșernița, raionul Florești. A absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie, secția Jurnalism (1979). A publicat volumele de poezie „Lucrare de control”, „Salonul 33” - prima carte de versuri apărută cu grafie latină în fosta RSSM, „Critica ilațiunii pure”, apărută la București, „Monstrul Sacru (Scările lui Teo)” (2009), „Sufletul meu de până la Big Bang” (2016), Chișinău, „Fricțiunea dintre totul și nimic. Teofanii în format A4” (2019). A fost distins cu titlul onorific „Maestru al Literaturii” (2010), cu „Ordinul de Onoare” (2015), Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Ofițer al României (2014), Premiul Național (2017), premiul ”Constantin Stere” pentru literatură al Ministerului Educației, Culturii și Cercetării pentru volumul ”Fricțiunea dintre totul și nimic. Teofanii în format A4”.

La 10 septembrie 2021 a fost ales președinte al Uniunii Scriitorilor din Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!