ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Republica Moldova 30 de ani de independență

Scriitoarea Irina Nechit își sărbătorește ziua de naștere

15:44 | 31.12.2021 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 ian. /MOLDPRES/. Poeta și jurnalista Irina Nechit, dramaturg, critic teatral şi traducătoare, își sărbătorește astăzi cea de-a 60-a aniversare, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1962, la Antoneşti, Cahul. Este absolventă a Facultăţii de Jurnalistică a Universităţii de Stat din Moldova (1984). A activat în calitate de redactor la „Tinerimea Moldovei” (1984-1990), la săptămânalul „Literatura şi arta” (din 1990), la „Jurnal de Chişinău” (din 2005). Colaborează cu versuri şi articole de opinie la revistele de cultură „Basarabia”, „Contrafort”, „România literară”, „Poesis”, „Vatra”, „Familia”, „SudEst”, „Moldova”, „Arca”, „Luceafărul” ș.a.

Potrivit ”Calendarului Național”, a debutat editorial în 1992 cu placheta de versuri „Şarpele mă recunoaşte”. Au urmat volumele de versuri: „Cartea rece” (1996); „Un viitor obosit” (1999); „Gheara”  (Bucureşti, 2003); „Un fel de linişte” (Bucureşti, 2006); „Copilul din maşina galbenă” (Chişinău, 2010); „Un om de succes şi alte pierderi” (Chişinău, 2018); „Masa de sărbătoare” (Bucureşti, 2020). A semnat volumul de critică teatrală „Godot eliberatorul”; volume de dramaturgie: „Proiectul unei tragedii” (Chişinău, 2001), „Maimuţa în baie” (Chişinău, 2006), „Dramaturgie” (Chişinău, 2017) etc. Este autoarea culegerii de interviuri „Democraţia la feminin” şi a volumului de interviuri cu personalităţi din România „Malul stâng întreabă malul drept” (Iaşi, 2018).

Dintre piesele Irinei Nechit, au fost puse în scenă: „Doamna-din-Satul-Florilor-ce-Mor” (Teatrul Național „Eugene Ionesco” din Chişinău), regie Maria Doni; „Mi-e frică de Marea Neagră”, după monodrama sa „Nudiştii”t (Teatrul Naţional „Mihai Eminescu” din Chişinău), regie, Vitalie Drucec; „Maimuţa în baie” (Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” din Chişinău), regie Sandu Grecu; „Coridorul morţii” (Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri” din Bălţi şi Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” din Chişinău); „Republica Melania” (Teatrul ”Odeon”, Bucureşti). În anul 2018 piesa „Sfaturile Melaniei” a fost montată la Teatrul Naţional Radiofonic din Bucureşti. În 2020 a avut loc premiera absolută a piesei „Valsul tancurilor” (Teatrul Național „Satiricus I. L. Caragiale” din Chişinău). Piesele „Ametist”, „Simona şi arhitectul” au fost montate la Teatrul Radiofonic, la Radio Moldova.

Este prezentă în antologiile „Cele mai frumoase poeme” (Bucureşti, 2011) şi „Început de secol XXI. Literatura din Basarabia” (Chișinău, 2017). Editează publicistică în colaborare: culegerea de istorii orale „Femeia în labirintul istoriei” (2003), volumul de istorii orale „Femeia ca factor de stabilitate în zonele de conflict” (2006) ș.a. A publicat peste 200 de lucrări despre teatru, oameni de cultură, sărbători omagiale, manifestări culturale, critică de teatru, activitatea festivalurilor muzicale, simpozioane, saloane naţionale de carte, probleme lingvistice etc. Versurile Irinei Nechit au fost traduse în limbile franceză, italiană, engleză, germană, bulgară și chineză. A fost distinsă cu Premiile Uniunii Scriitorilor din Moldova (1993, 1997, 2000); Premiul Frontiera Poesis (1998); Premiul pentru cel mai bun critic teatral (1999); Premiul „Leonid Cemortan” oferit de Uniunea Teatrală din Moldova (2015); Premiul UNITEM pentru cea mai bună piesă contemporană „Sfaturile Melaniei” (2018); ”Ordinul de Onoare” (2012).

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!