ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Băncii Naționale a Moldovei

16:15 | 31.12.2021 Categorie: Comunicate

BNM a stabilit prioritățile de supraveghere bancară pentru anul 2022

Chişinău, 31 dec. /MOLDPRES/. După o amplă analiză a activității băncilor licențiate din Republica Moldova, dar și a evoluției pandemiei, Banca Națională a Moldovei (BNM) a stabilit prioritățile pe domeniul  supravegherii bancare pentru anul viitor.

Acestea se referă la riscul de credit, guvernanța internă, managementul riscului și procesul intern de evaluare a adecvării capitalului la riscuri (ICAAP), procesul de evaluare a adecvării lichidității interne (ILAAP), riscul asociat tehnologiilor informațiilor și comunicațiilor (TIC), combaterea spălării banilor și finanțării terorismului și riscurile asociate utilizării sistemelor de plăți.

„Prioritățile cuprind un spectru larg de acțiuni care vor asigura continuitatea reformelor inițiate în anii trecuți și vor conduce inevitabil la o fortificare și mai mare a sistemului bancar. Este imperios să continuăm aceste procese în beneficiul dezvoltării țării noastre și a cetățenilor noștri”, susține guvernatorul BNM, Octavian Armașu.

Prin stabilirea celor șase priorități, BNM țintește alinierea sectorului bancar moldovenesc la cerințele și practicile europene și internaționale care vor conduce la consolidarea permanentă a sectorului bancar.

În scopul protejării intereselor deponenților, precum și al asigurării stabilității şi viabilității sistemului bancar, Banca Națională efectuează supravegherea prudențială a băncilor din Republica Moldova, urmărind respectarea cerințelor legale pentru prevenirea şi limitarea riscurilor specifice activității bancare.

Documentul a fost publicat pe pagina web a BNM și poate fi accesat la următorul link: https://www.bnm.md/ro/content/prioritatile-supravegherea-bancara-ale-bancii-nationale-moldovei-pentru-anul-2022

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!