ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un focar de pestă porcină africană a fost înregistrat în raionul Briceni

09:57 | 03.01.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 3 ian. /MOLDPRES/. Centrul Republican de Diagnostic Veterinar (CRDV) a confirmat prezența virusului pestei porcine africane (PPA) în probe recoltate de la porci dintr-o gospodărie din satul Cotiujeni, raionul Briceni, comunică MOLDPRES.

Potrivit Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), imediat ce Subdiviziunea teritorială pentru siguranța alimentelor Edineț (cu raza de acoperire și a raionului Briceni) a fost notificată despre rezultatul testărilor de laborator, aceasta a demarat acțiuni pentru eradicarea focarului.

A fost întrunită Comisia pentru Situații Excepționale Briceni, care a aprobat un Plan de măsuri, iar ANSA a demarat procedurile de notificare a structurile abilitate de la nivel național și din Uniunea Europeană, Organizaţia Mondială a Sănătăţii Animalelor, precum şi alți parteneri externi despre apariția focarului de pestă porcină africană pe teritoriul Republicii Moldova.

Conform sursei citate, ultimul caz de pestă porcină africană în Moldova, a fost înregistrat la porci domestici pe data de 13 august 2021 în s. Hănășenii Noi, raionul Leova și a fost eradicat cu succes.

În context, ANSA solicită cetățenilor să nu procure produse alimentare din carne de porc, din țările vecine în scopul aducerii acestora în R. Moldova, deoarece acestea vor fi confiscate și distruse, din motivul riscului pe care îl reprezintă.

Foto: ANSA

img22000013

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!