ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Muzicianul și profesorul Vasile Roșcovan ar fi împlinit 90 de ani

18:38 | 04.01.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/. Muzicianul Vasile Roșcovan, fost profesor de ţambal, dirijare orchestrală şi aranjament muzical, ar fi împlinit astăzi 90 de ani, notează MOLDPRES.

S-a născut în 1932, la Nezavertailovca, Slobozia, localitate din stânga Nistrului. După absolvirea şcolii medii de cultură generală din satul natal, urmează studiile la Şcoala medie de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, în prezent Colegiul Republican de Muzică „Ştefan Neaga”, apoi la Conservatorul de Stat „Gavriil Musicescu” din Chişinău, actualmente Academia de Muzică, Teatru şi Arte Plastice. A activat în calitate de profesor de ţambal la Şcoala de muzică din oraşul Slobozia.

Potrivit ”Calendarului Național”, a fost iniţiatorul şi fondatorul Catedrei de instrumente populare româneşti (1972), în cadrul Şcolii medii speciale de muzică „Ştefan Neaga” din Chişinău, în prezent Colegiul Republican de Muzică „Ştefan Neaga”, fiind susţinut de dirijori şi interpreţi din orchestre de muzică populară, muzicieni, instrumentişti, profesori din şcolile de muzică din Chişinău şi din teritoriu, oameni de cultură de notorietate. Ulterior ocupă funcţia de şef de catedră şi director al acestei instituţii de cultură. A fost profesor la Liceul de Arte „Octav Băncilă” din Iaşi.

Vasile Roșcovan a întemeiat şi condus Ansamblul de cântece şi dansuri „Struguraş” al Universităţii de Stat din Moldova. A fost primul care a stat la pupitrul dirijoral al Orchestrei de Muzică Populară „Tinerii Rapsozi”, colectiv artistic format din elevii ce studiază la Catedra de instrumente populare. A lansat ideea introducerii şi studierii instrumentelor naţionale româneşti precum ţambalul, naiul, cobza, vioara, contrabasul, clarinetul, trompeta, acordeonul la catedre speciale, în instituţiile de învăţământ muzical.

Colaborează cu personalităţi marcante ale muzicii naţionale: Maria Bieşu, Tamara Ciobanu, Eugen Doga, Dumitru Blajinu, Nicolae Sulac, Tudor Chiriac, Constantin Rusnac, Nicolae Botgros, Petre Neamţu, Vladimir Curbet, Serghei Lunchevici, precum şi cu numeroşi scriitori, actori, plasticieni etc. A elaborat un curs pentru aranjamentul muzical şi o metodă de predare a ţambalului. A editat culegeri de piese pentru ţambal.

I s-a conferit titlul onorific de Lucrător emerit al învăţământului public din Republica Moldova.

Vasile Roșcovan s-a stins din viață în iunie 2019, la Chișinău.

img22000053

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!