ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Autorității Naționale de Integritate

12:16 | 05.01.2022 Categorie: Comunicate

Șapte conflicte de interese și o incompatibilitate depistate la aleși locali și șefi de instituții publice

Chişinău, 5 ian. /MOLDPRES/. Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a constatat încălcarea regimului juridic al incompatibilităților de către primarul unei comune din raionul Râșcani. Acesta a exercitat o perioadă, simultan, mandatul de primar și funcția de conducător al Gospodăriei Țărănești, nesoluționându-și în termen legal starea de incompatibilitate.

Și o primăriță din Cotiujenii Mici, raionul Sângerei, a încălcat legislația. Acesta a admis conflicte de interese semnând acte administrative în privința surorii sale, care deține funcția de director al Instituției Preșcolare din localitate. Primărița a semnat contractul individual de muncă cu sora sa și mai multe dispoziții de concediu pentru aceasta în perioada 2016-2021.

Primarul unei comune din raionul Drochia a admis conflicte de interese, semnând în perioada 2019-2021 contracte de locațiune a mijlocului de transport propriu de model Nissan Qashqai. Primarul a încasat, conform contractelor, peste 38 mii lei.

Cu conflicte de interese a fost constatată și ex-primărița din satul Topala din raionul Cimișlia, care a semnat în perioada 2016-2019 mai multe acte administrative în privința soțului, angajat în cadrul Primăriei în funcție de șofer.

La fel, ex-primarul unui sat din raionul Telenești s-a aflat în conflict de interese cu nepotul său. Primarul, deținând concomitent și calitatea de Președinte al Comisiei de Licitație din cadrul Primăriei, a semnat acte administrative în favoarea nepotului său, în vederea vânzării unui teren agricol.

Directoarea unui Gimnaziu din raionul Strășeni și-a angajat sora și nepoata în instituția pe care o conducea, semnând contracte individuale de muncă cu persoanele apropiate. Șefa instituției publice nu a declarat conflictele de interese în care se afla și nu le-a soluționat conform procedurii de declarare.

Directorul unui Gimnaziu din raionul Rezina a fost în conflict de interese cu soția sa pe care a angajat-o în funcția de profesoară. Directorul a semnat mai multe Ordine în privința soției. Acestuia urmează să-i fie aplicată o sancțiune contravențională.

Încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese a fost constatat și la directoarea unei Instituții de Educație Timpurie din raionul Căușeni. Aceasta a angajat fiica în calitate de educator și ulterior în funcția de metodist. În perioada 2014-2021 în privința fiicei au fost semnate contracte individuale de muncă și alte acte administrative cu încălcarea legislației ANI.

Astfel, urmare controalelor efectuate, dacă actele de constatare vor rămâne definitive, va fi sesizată instanța de judecată în vederea încetării raporturilor de muncă cu primărița din raionul Sângerei și cu primarul din raionul Drochia. De asemenea, în privința acestor aleși locali, dar și fostei primărițe din raionul Cimișlia și a fostului primar din raionul Telenești, va fi aplicată interdicția de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică timp de trei ani.

Actele de constatare pot fi vizualizate pe pagina www.ani.md la compartimentul «ANI interactiv/Acte de constatare».

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!