ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Executivul susține performanța în cercetare: 19 studenți-doctoranzi vor primi Burse de Merit pentru anul 2022

16:00 | 12.01.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 12 ian. /MOLDPRES/. Un număr de 15 studenți-doctoranzi din Republica Moldova vor primi Bursa de Excelență a Guvernului pentru anul 2022, în valoare de 2 500 de lei, iar alți patru studenți vor beneficia de Bursa pe domenii științifice, care constituie 2 000 de lei. O decizie în acest sens a fost aprobată în ședința de astăzi a Cabinetului de miniștri, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.  

Bursa de Excelență a Executivului și Bursa pe domenii științifice se acordă anual, pentru un an calendaristic, studenților-doctoranzi înmatriculați la studii la forma de învățământ cu frecvență la zi, cât și cu frecvență redusă, finanțați din bugetul de stat și în bază de contract.  

La concurs au fost depuse 36 de dosare, de la șase instituții organizatoare de studii superioare de doctorat. În urma evaluării dosarelor de către comisiile de experți, au fost selectați 19 studenți-doctoranzi bursieri, dintre care 15 vor beneficia de Bursa de Excelență a Guvernului, iar 4 vor obține Bursa pe domenii științifice pentru anul 2022. 

Participanții la concurs au prezentat studii în diferite domenii ale științei și tehnicii. Au fost înalt apreciate lucrările care pun accent pe subiecte prioritare pentru viața economică și socioculturală a țării.  

Una dintre câștigătoarele concursului, Mariana Ulinici, doctorandă în anul V la Școala doctorală în domeniul științelor medicale, a realizat un studiu științific axat pe disecția moleculară a interacțiunilor virus-gazdă și pe dezvoltarea metodelor de diagnostic în infecția cu COVID-19. Cercetătoarea a participat nemijlocit la secvențierea genomului complet al tulpinilor virusului SARS-CoV2, circulante pe teritoriul Republicii Moldova.  

Un alt câștigător, Dumitru Rusnac, doctorand în anul III la Școala doctorală Științe Fizice, Matematice, ale Informației și Inginerești a Universității de Stat din Moldova, a dezvoltat o tehnologie fundamentală nouă pentru producerea ceramicii electroconductoare de ZnO, bazată pe reacții chimice de transport. Suporturile din sticlă cu înveliș înalt conductiv electric de ZnO pot fi utilizate la întreprinderile din Moldova și UE pentru producția de baterii solare, senzori de gaz, surse de radiații (LED-uri și lasere). 

Concursul de burse pentru studenții-doctoranzi se înscrie în programul guvernamental de susținere a tinerilor IMPLICAȚI în proiecte de cercetare la nivel național și internațional. Prin acordarea acestor burse, Guvernul își propune să sporească atractivitatea studiilor doctorale și calitatea acestora, precum și să valorifice potențialul tinerilor, motivându-i să se încadreze în activitatea de cercetare și inovare. 

Lista câștigătorilor poate fi accesată aici: https://gov.md/sites/default/files/document/attachments/subiect-05_-_nu_600_mec_2021.pdf

Foto: Guvern 

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!