ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Militarii ruşi au început să se retragă din Kazahstan

11:13 | 13.01.2022 Categorie: Externe

Moscova, 13 ian. /MOLDPRES/. Militarii ruși care au ajutat la reprimarea brutală a revoltelor din Kazahstan au început joi, 14 ianuarie, retragerea din această țară, conform unui anunț făcut de Ministerul Apărării rus, relatează MOLDPRES cu referire la Digi24.

Într-un comunicat de presă ministerul de la Moscova menționează că „Unităţile soldaţilor păcii din cadrul Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă (OTSC), îndeplinindu-şi sarcinile fixate, au început să pregătească materialul militar şi tehnic pentru a fi încărcat în aparatele aviaţiei ruse în vederea revenirii la baza lor permanentă".

Formate preponderent din paraşutişti ruşi, trupele au fost desfăşurate la cererea preşedintelui kazah Kasîm-Jomart Tokaev şi sub egida OTSC, o alianţă compusă din foste şase republici sovietice, aflată sub conducerea Moscovei şi din care mai fac parte Belarus, Kazahstan, Armenia, Kârgâzstan şi Tadjikistan.

Încă pe data de 11 ianuarie, șeful statului kazah, Kasîm-Jomart Tokaev, a anunţat că trupele din cadrul alianţei militare postsovietice OTSC, desfăşurate în ţară pe fondul protestelor violente care au afectat această republică din Asia Centrală săptămâna trecută, vor începe să se retragă în termen de două zile. Potrivit lui Tokaev, procesul de retragere nu va dura mai mult de 10 zile.

Din 2 ianuarie, proteste masive au erupt în mai multe orașe din Kazahstan, iar tensiunile sociale au escaladat rapid în conflicte cu forțele de ordine și atacarea clădirilor guvernamentale. Mii de oameni au fost răniți, iar peste 10.000 arestați.

Foto: Reuters

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!