ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În luna ianuarie, Vama a colectat la bugetul de stat peste 1,9 mlrd de lei

15:06 | 01.02.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 1 feb. /MOLDPRES/. Serviciul Vamal a înregistrat încasări semnificative în luna ianuarie 2022, fiind colectate la bugetul de stat peste 1,9 miliarde de lei, cu 417 milioane de lei (28%) mai mult față de luna similară a anului 2021, și cu 477 milioane de lei (33%) mai mult comparativ cu ianuarie 2020, transmite MOLDPRES. 

Potrivit instituției, pe parcursul lunii trecute au fost perfectate 44 088 de declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 220 269 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale au fost Leușeni și Sculeni, cu 56 619 și, respectiv, 34 507 traversări.

Totodată, în perioada vizată au fost constatate 706 încălcări ale legislației vamale, fiind întocmite 410 procese-verbale cu privire la contravenție și aplicate amenzi în sumă de aproximativ 1,2 milioane de lei.

„Cele mai frecvente încălcări se referă la nedeclararea sau declararea neautentică a mărfurilor de larg consum, încălcarea termenelor de tranzit sau de depunere a declarației vamale, depășirea termenului de aflare pe teritoriul Republicii Moldova a autoturismelor introduse și declarate prin acțiune și folosirea mijloacelor de transport declarate prin acțiune de alte persoane decât cele care le-au declarat prin acțiune organului vamal”, indică Serviciul Vamal.

În acest context, sursa citată amintește că  „folosirea mijloacelor de transport declarate prin acțiune de alte persoane decât cele care le-au declarat prin acțiune organului vamal, cu excepția soțului/soției și rudelor pe linie ascendentă și descendentă directă ale persoanei care a declarat prin acțiune mijlocul de transport, se sancționează cu amendă de la 60 la 90 unități convenționale.” 

Foto: Serviciul Vamal 

img22000718

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!