ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Tânăra pictoriță Teodora Vasiliu a vernisat o expoziție la Muzeul de istorie a orașului Chișinău

17:11 | 04.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 4 feb. /MOLDPRES/. O expoziție de pictură cu genericul ”Aripi colorate” a tinerei pictorițe Teodora Vasiliu, în vârstă de 9 ani, elevă la Școala-grădiniță nr. 90 din Chișinău, a fost vernisată astăzi, în cadrul proiectului ”Dialog între generații”, la Muzeul de istorie a orașului Chișinău, informează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Valeria Suruceanu, directorul instituției, a menționat că în expoziția „Aripi colorate” a autoarei Teodora Vasiliu sunt prezentate 20 de lucrări de pictură în ulei, în culori acrilice și desene în acuarelă pe suport de hârtie, care reflectă frumoasa lume a copilăriei și dialogul între generații. Tematica tablourilor cuprinde motive ale naturii înconjurătoare, ale familiei, ale orașului natal – Chișinău, precum și un album de ilustrații realizate pentru cartea „Trei zile cu Zuza” de Irina Nechit. ”Observăm cu uimire că o parte din lucrări au fost realizate de Teodora Vasiliu, ținând cont de sfaturile pictorilor Eudochia Robu, Mihai Țăruș, Valentina Brâncoveanu și Gheorghe Lișița, pe care i-a vizitat în atelierele lor”, a precizat Valeria Suruceanu.

În context, scriitoarea Irina Nechit, bunica protagonistei manifestării, a subliniat că prin aceste lucrări, Teodora Vasiliu încearcă să capteze frumusețea lumii, iar noi, cei adulți, ne bucurăm de culorile și imaginile ei. La rândul său, scriitorul Iulian Filip a remarcat că este un noroc că Teodora Vasiliu împreună cu bunica realizează o formulă originală de laborator de creație.

La finalul vernisajului a fost prezentată cartea „Trei zile cu Zuza”, apărută de curând la o editură din Chișinău. Cartea este o poveste scrisă de Irina Nechit și ilustrată de Teodora Vasiliu.

Teodora Vasiliu s-a născut în Chișinău. Talentul Teodorei a fost valorificat în ilustrarea cărților pentru copii: „Caruselul primăverii” (2017), „Covorul cu bujori” (2020), „Trei zile cu Zuza”(2021), a căror autoare este bunica ei, scriitoarea Irina Nechit. A realizat coperta pentru două numere ale revistei „Alunelul”. A publicat desene în revista „Florile dalbe”. A realizat coperta pentru cartea de poezie „Mitrofan plângăciosul” (2021) de Nicolae Popa. A ilustrat volumul „Nugae sau Cartea nimicurilor” de Vladimir Beșleagă (2020). A avut o expoziție personală la Biblioteca Națională a R. Moldova. De asemenea, Teodora studiază pianul la Școala de Arte „Alexei Stârcea” din Chișinău. Teodora se bucură și de susținerea bunelului, scriitorul Nicolae Popa.

Expoziția va fi deschisă până la 19 februarie.

img22000849

img22000849

img22000849

img22000849

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!