ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Festivalul ”Zilele Creangă” se va desfășura în regim online

19:26 | 28.02.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 28 feb. /MOLDPRES/. În zilele de 1-4 martie, în R. Moldova și România va avea loc în regim online ediția a XII-a a Festivalului „Zilele Creangă”, relatează MOLDPRES.

Solicitată de agenție, Eugenia Bejan, directorul Bibliotecii Naționale pentru Copiii ”Ion Creangă”, una dintre instituțiile organizatoare ale Festivalului, a menționat că evenimentele se vor desfășura online, fiind transmise live pe pagina de Facebook a instituției https://www.facebook.com/biblioteca.creanga. 

Potrivit sursei citate, pe 1 martie, la ora 11.00, programul va începe cu depunere de jerbe și buchete de flori la bustul lui Ion Creangă de pe Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare” din Chișinău, la bustul scriitorului din Parcul de Cultură Copou din Iași și la bustul de la Casa Memorială „Ion Creangă” din Humulești. În aceeași zi, la ora 14.00, va avea loc un Duplex Chișinău – Iași Mesaje-mărțișoare de la Bojdeuca lui Ion Creangă, care va include prezentarea laureaților Concursului Național „Ion Creangă” de creație literară, ajuns la ediția a XXX-a, și a filmului „Lampa originală a Junimii la Bojdeuca lui Creangă”, o producție TVR Iași.

De asemenea, la ora 14.00, la Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” se va desfășura festivitatea de premiere a învingătorilor în Concursul universitar Moștenitorii lui Creangă. 

Miercuri, 2 martie, la ora 11.00, va avea loc un Duplex Chișinău – Târgu Neamț, Pipirig Acasă la Ion Creangă, pe potecile copilăriei, la care vor participa coruri de la licee din Târgu Neamț, Pipirig, Vânători Neamț, scriitori, interpreți de muzică, bibliotecari. La ora 14.30, Institutul de Filologie Română „B. P. Hasdeu” organizează Simpozionul Ion Creangă: mântuirea prin râs, unde vor prezenta comunicări acad. Mihai Cimpoi, scriitorii și cercetătorii Valentin Talpalaru, Olguța Creangă-Caia, Livia Iacob, Paul Gorban, Oxana Gherman, Miroslava Metleaeva, Ștefan Susai.

Joi, 3 martie, la ora 14.30, se va desfășura un Duplex Chișinău – Orhei, Bălți, organizat cu sprijinul bibliotecilor pentru copii, care poartă numele Ion Creangă, și al liceelor din aceste localități.  

Festivalul „Zilele Creangă” se va încheia pe 4 martie, la ora 13.00, cu lansarea filmului cu desen animat „Amintiri din copilărie”, creat în cadrul Atelierului de desen animat la Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, și la ora 15.00 cu Gala laureaților Concursului povestitorilor Hai mai bine despre copilărie să vorbim, ediția a VII-a. Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă” propune publicului să viziteze expoziția de carte Ion Creangă – povestitorul nepereche și expoziția virtuală Ilustratorii poveștilor lui Ion Creangă. De asemenea și expoziția virtuală Ion Creangă și personajele sale, oferită de ICR Chișinău. 

Festivalul „Zilele Creangă” este organizat de Secția Națională IBBY cu susținerea financiară a Ministerului Culturii al Republicii Moldova și în colaborare cu Biblioteca Națională pentru Copii „Ion Creangă”, Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” la Chișinău, Institutul de Filologie Română „Bogdan Petriceicu-Hasdeu” al MEC, Uniunea Scriitorilor din R. Moldova, IP „Teleradio-Moldova”, Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă”, Muzeul Național al Literaturii Române Iași, Studioul de Radio Iași, Primăria orașului Târgu Neamț, TVN Televiziunea Neamț, Primăria comunei Pipirig și alte instituții și organizații din Chișinău, Iași, Târgu Neamț, Pipirig, Orhei și Bălți.

img22001529

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!