ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Natalia Gavrilița a vizitat Centrul de plasament pentru refugiați de la Ivancea

18:30 | 01.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 1 mar. /MOLDPRES/. Prim-ministra Natalia Gavrilița s-a întâlnit astăzi cu un grup de refugiați din Ucraina, cazați la Centrul de instruire Moldtelecom în Ivancea, Orhei. Pentru moment, Centrul găzduiește 74 de persoane, inclusiv 32 copii, relatează MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului. 

Oamenii cazați în centru au mulțumit pentru ospitalitatea și mobilizarea, de care au dat dovadă autoritățile și cetățenii Republicii Moldova. „Nu ne-am așteptat că vom fi primiți atât de bine, aici în Moldova. De la frontieră, și până am ajuns în centru, am întâlnit doar oameni gata să ne ofere ajutor. Toate serviciile au acționat rapid. Deși am ajuns la miezul nopții, am fost cazați foarte repede și ni s-a oferit tot de ce am avut nevoie”, a menționat una dintre femeile plasate în instituție. 

Prim-ministra Gavrilița le-a spus oamenilor că Guvernul face tot posibilul ca să  gestioneze cât mai eficient fluxul de refugiați, astfel ca oamenii să beneficieze de asistența de criză - de cazare, alimentație și alte servicii. 

„Astăzi, în cadrul ședinței Comisiei pentru Situații Excepționale am decis să le oferim și posibilitate să muncească în Republica Moldova, pe perioada stării de urgență. Totodată, în cadrul Centrului Unic de gestionare a Crizei, instituit de Guvern, vom analiza posibilitatea de a implementa măsuri pentru încadrarea copiilor în activități didactice”, a menționat prim-ministra Gavrilița. 

Din numele Guvernului, Natalia Gavrilița a mulțumit cetățenilor, agenților economici și partenerilor pentru o mobilizare fără precedent. 

„Nimeni nu vrea război. Cred că este datoria noastră nu doar juridică, ci și morală să ajutăm migranții ucraineni. Fără o mobilizare atât de mare de care au dat dovadă oamenii și autoritățile, nu am fi putut face față unui val atât de mare de refugiați”, a mai spus șefa Executivului. 

Directorul General al Întreprinderii de Stat „Moldtelecom”, Alexandru Ciubuc, a menționat că administrația și personalul auxiliar al centrului depun tot efortul necesar pentru crearea condițiilor de care au nevoie oamenii care vin din Ucraina.  

Centrul de plasament pentru refugiați din localitatea Ivancea are o capacitate de 80 de locuri. Instituția dispune de două blocuri pentru cazare. La momentul actual, majoritatea necesităților sunt acoperite din contul donațiilor.

Foto: Guvern

img22001568

img22001568

img22001568

img22001568

img22001568

img22001568

img22001568

img22001568

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!