ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Un concert aniversar al dirijorului Ion Dascăl va avea loc la Palatul Național ”Nicolae Sulac”

09:43 | 02.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. La Palatul Național ”Nicolae Sulac” din capitală va avea loc astăzi, la ora 18:00, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor”, ediția a 56-a, concertul aniversar cu genericul „Viața mea - cântec și dor”, la 70 de ani de viață și 50 de ani de activitate ai maestrului Ion Dascăl, Artist al Poporului, dirijor al Orchestrei de Muzică Populară „Mugurel”, relatează MOLDPRES.

Pe scenă vor evolua: Ioana Căpraru, Mihai Ciobanu, Nicolae Ciubotaru, Igor Rusu, Constantin Rotaru, Nătălița Munteanu, Rodica Buhnă, Andrei Coțofană, Lilia, Iurie şi Sandu Focșa, Ansamblul de dansuri populare „Mărțișor”, conducător - Anatol Magdâl. Invitați din România: Margareta Clipa, Constantin Bahrin, Ciprian Cocalia, Ștefania Strejescu, Grigore Gherman.

Tot astăzi, în cadrul Festivalului Internațional de Muzică ”Mărțișor”, la 18.00, Sala cu Orgă își așteaptă publicul la un concert vocal-simfonic susținut de soprana Tatiana Costiuc (R. Moldova-Malta), mezzo-soprana Natalia Gavrilan (R. Moldova-Italia) și Orchestra Națională de Cameră, dirijor - Cristian Florea (România-Germania). În program: Stabat Mater de Giovanni Battista Pergoleso, Introducerea la oratoriul ”Ultimele șapte cuvinte ale Mântuitorului pe Cruce” de Joseph Haydn, arii și dansuri antice de Ottorino Respigni.

Pe 3 martie, ora 18.00, la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, publicul este invitat  să descopere cultura etniilor din Republica Moldova, în cadrul concertului „Interetnica”. Ansamblurile de cântece și dansuri „Rodoliubie”, „Kadînja”, „Veselia”, „Mărțișor”, „Enigma romilor”, „Sturczanskie Dzwoneczki”, „Diuz-Ava” vor prezenta tradițiile și frumusețea etniilor lor.

La 4 martie, la 18:00, la Palatul Republicii, Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” va organiza un concert simfonic în cadrul Festivalului ”Mărțișor. În program: Ghenadie Ciobanu - „Simple Poems Of Being”, pentru fagot și orchestră, solist - Vladimir Taran, Robert Schumann - Concertul pentru violoncel și orchestră, op. 129, în La Minor, solist - Octavian Lup, România Johannes Brahms - Simfonia nr. 3, op. 90, în Fa Major. Soliștii vor fi acompaniați de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Naționale, director artistic și prim-dirijor Mihail Agafiţa.

În aceeași zi, ora 18.00, la Palatul Național ”Nicolae Sulac”, Baletul Național ”Joc” va prezenta spectacolul cu genericul ”Dor de Joc și Ciocârlie”. În programul artistic al acestui spectacol coregrafic fascinant publicul va avea marea surpriză să revadă suita ”Joc”. Această suită e compusă din trei dansuri și este una din primele creații academice ale ansamblului. De asemenea, în cadrul acestei suite publicul va avea ocazia să asculte ”Ciocârlia”, dar și de a o admira în pași de dans. În calitate de solistă a orchestrei va debuta în acest spectacol cântăreața Ana Dabija.

img22001579

img22001579

img22001579

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!