ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Speakerul Igor Grosu, împreună cu șeful statului și premierul, au comemorat eroii căzuți pentru independența și integritatea țării

14:11 | 02.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 2 mar. /MOLDPRES/. Președintele Paramentului, Igor Grosu, împreună cu Președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, și Prim-ministrul țării, Natalia Gavrilița, alți demnitari au comemorat astăzi eroii căzuți pentru apărarea independenței și integrității teritoriale a țării, transmite MOLDPRES cu referire la  Direcția comunicare și relații publice a Legislativului.

Oficialii au depus coroane de flori la Monumentul ”Maica îndurerată” de la Complexul memorial ”Eternitate” din capitală. De asemenea, au fost depuse flori la plăcile comemorative ale eroilor căzuți pentru apărarea patriei.

În mesajul Președintelui Parlamentului, Igor Grosu, prilejuit de Ziua memoriei și recunoștinței, se arată:  

”Acum 30 de ani, oamenii noștri au fost treziți de sunetul exploziilor, de sunetul războiului. Pentru a-şi apăra libertatea, casele şi vatra oamenii au luat armele în mâini.

Războiul de pe Nistru a lăsat sechele în sute de familii din țara noastră: au murit fii, taţi, bunei. Sute de oamenii au fost schilodiţi şi răniţi. Dar o rană mai gravă am primit noi toţi, rana sufletului…

Peste 30 de ani, războiul este din nou la pragul caselor noastre. Toate gândurile noastre sunt îndreptate spre vecinii noştri din Ucraina, unde din nou mor oameni, plâng copii şi ard case. Ca să scape de ororile războiului, zeci de mii de ucraineni, în majoritate femei, bătrâni şi copii şi-au găsit adăpostul în Republica Moldova.

Datoria noastră sacră de vecini ne obligă să-i găzduim cu cinste, să le creăm condiţii cât mai bune de şedere, până-şi vor putea vedea din nou vatra. Vreau să apreciez eficienţa instituţiilor, dar mai ales să mulţumesc concetăţenilor noştri pentru mobilizarea exemplară şi dorinţa de a sări în ajutor.

Astăzi vreau să apreciem curajul celor care își apară țara, curajul veteranilor noștri și să cinstim memoria eroilor căzuți la Nistru în lupta pentru apărarea independenței Republicii Moldova.

Să ținem minte sacrificiul lor suprem adus patriei și să facem tot ce ne stă în puteri pentru a nu mai admite vărsare de sânge pe pământul nostru.

Istoria neamului nostru ne arată că am reușit, atunci când am rămas uniți în fața greutăților. Am încredere în viitorul țării noastre, pentru că am încredere în oamenii Republicii Moldova.

Noi suntem pentru Pace. Moldova este pentru Pace!”

Astăzi, se împlinesc 30 de ani de la declanșarea conflictului armat de pe Nistru. Pe 2 martie, în Republica Moldova este marcată Ziua memoriei și recunoștinței, în memoria eroilor căzuți pentru independența și integritatea teritorială a țării și în cinstea celor rămași în viață. 

Foto: Parlament

img22001596

img22001596

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!