ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Guvernul supraveghează securitatea alimentară a ţării în contextul războiului din Ucraina

15:22 | 07.03.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 7 mar. /MOLDPRES/. Autoritățile Republicii Moldova au luat deja unele decizii de asigurare şi monitorizează în permanență securitatea alimentară a ţării, în contextul războiului din Ucraina. Declaraţia a fost făcută astăzi de prim-ministrul Natalia Gavriliţa, în cadrul unei conferinţe de presă, transmite MOLDPRES.  

„Am impus unele restricții la exportul porumbului, altor produse alimentare, şi intenționăm să luăm şi alte decizii ce ţin de reorientarea economică a ţării, care va veni cu unele costuri tranzacționale”, a spus premierul.

Totodată, Gavriliţa a specificat că, în ultimii ani, economia Republicii Moldova s-a orientat tot mai mult spre relații comerciale cu Uniunea Europeană. „Astfel, în prezent, ponderea comerțului cu Ucraina şi Rusia, state implicate în război, constituie doar 15%”, a explicat şefa Cabinetului de miniştri.

Prim-ministrul s-a referit şi la scumpirea gazelor, costul cărora astăzi a ajuns la valori istorice. „Este vorba de o creştere îngrijorătoare. Este inadmisibil ceea ce se întâmplă şi vom discuta şi cu partenerii externi. Sperăm ca războiul să se termine şi să putem reveni la acest subiect în condiţii de normalitate”, a precizat Natalia Gavriliţa.

În altă ordine de idei, prim-ministrul s-a expus şi la avertizările autoproclamatei rmn după depunerea de către Republica Moldova a cererii de aderare la Uniunea Europeană.

„Asemenea solicitări sunt făcute de 30 de ani. Avertizări de acest fel s-au făcut şi atunci când Moldova a aderat la diferite organisme internaționale, şi când a semnat Acordul de Asociere cu UE. Deocamdată, nu avem semnale despre implicarea regiunii transnistrene în acțiunile militare în contextul războiului din Ucraina”, a rezumat Natalia Gavriliţa.

img22001751

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!