ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

În capitală a scăzut presiunea valului de refugiați din Ucraina

13:17 | 15.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 15 mar. /MOLDPRES/. Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate a Consiliului Municipal Chișinău, Boris Gîlcă, a prezentat în ședința CMC de astăzi măsurile întreprinse de către autoritățile capitalei în gestionarea valului de refugiați din Ucraina, transmite MOLDPRES.

“Autoritățile municipale au ajutat peste 16 mii de persoane din Ucraina care au trecut prin Centrul de triere al refugiaților de la MoldExpo iar apoi au fost cazați în cele 44 de centre de plasament organizate de către municipalitate în capitală. În acest moment, presiunea valului de refugiați a scăzut, se înregistrează o scădere relativă a numărului acestora în capitală”, a spus Gâlcă.

Potrivit oficialului, autoritățile municipale asigură pentru un termen de 90 de zile cazarea și hrana refugiaților care au solicitat plasarea în centrele de plasament. Gâlcă a menționat că peste jumătate din numărul total al cetățenilor ucraineni care au trecut frontierele statului moldovean – peste 200 de mii – s-au aflat în tranzit prin Chișinău. “Aproximativ o sută de mii se află încă pe teritoriul Republicii Moldova. Există însă evaluări care vorbesc despre un nou val de refugiați care ar putea să apară”, a specificat Gâlcă.

Responsabilul municipal a solicitat, în acest context, creșterea nivelului de colaborare dintre autoritățile centrale și cele locale pentru o mai bună gestionare a următorului val de refugiați. “Suntem încrezători că autoritățile centrale vor rambursa cheltuielile efectuate de către Primăria municipiului Chișinău în gestionarea refugiaților”, a precizat Gâlcă.

img22001949

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!