ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Amenzile pentru pescuitul ilicit ar putea crește

11:33 | 17.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 17 mar. /MOLDPRES/. Cuantumul despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune şi export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice în obiectivele acvatice piscicole ar putea fi majorat. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat astăzi de către Legislativ în prima lectură, comunică MOLDPRES.

Inițiativa a fost înaintată de președinta Comisiei mediu și dezvoltare regională, Elena Bodnarenco. Aceasta susține că peștii prinși prin pescuit ilegal, inclusiv speciile rare din Cartea Roșie, în permanență pot fi găsite pe piețele municipale.

Conform proiectului, valorile propuse ale despăgubirilor pentru prejudiciul cauzat prin pescuit, comercializare, posesiune și export ilicit sau prin nimicire a resurselor biologice acvatice au la bază categoriile de raritate, vulnerabilitate, importanța ecologică și economică a speciilor. În document au fost incluse 52 de specii de pește și valoarea despăgubirilor care urmează să fie achitate, pentru fiecare exemplar, indiferent de mărimea acestuia. Suma despăgubirilor variază între 1500 și 15 000 de lei.

În prezent, despăgubirile pentru prejudiciul cauzat resurselor biologice acvatice variază de la 50 până la 5000 de lei.

Foto: mai.gov.md

img22002025

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!