ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Teatrele din capitală vor prezenta în weekeend mai multe spectacole

18:33 | 18.03.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 18 mar. /MOLDPRES/. Mai multe spectacole vor avea loc sâmbătă și duminică la teatrele din Chișinău, informează MOLDPRES.

Astfel, mâine, începând cu ora 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” va oferi publicului online spectacolul ”Take, Ianke și Cadâr” de Victor Ion Popa, în regia lui Vitalie Rusu. Potrivit organizatorilor, spectacolul readuce în scenă una dintre cele mai populare şi longevive piese clasice din dramaturgia românească, în care actorul are posibilitatea de a se descoperi, a se întrece pe sine însuși. Un spectacol cu umor irezistibil despre trei bătrâni puși mereu pe șotii, doi tineri îndrăgostiți, multe mofturi de mahala în toată splendoarea lor, dar și despre toleranță, prietenie și compasiune.

În aceeași zi, la ora 18.30, Teatrul ”Luceafărul” readuce în scenă spectacolul “Flori de mină”, tragicomedie de Szekely Csaba, în regia lui Slava Sambriș. Spectacolul conține un limbaj licențios, interzis minorilor. ”Flori de mină” este un spectacol tulburător, a cărui acțiune (care se desfășoară în Ținutul Secuiesc, România) pare desprinsă din tabloul obscur al zilei de azi – situația din satele și orașele noastre. Textul reprezintă o descifrare excelentă a realității cu care ne confruntăm, o realitate în care luminița de la capătul tunelului refuză să se arate.

Tot mâine, la 18,30, spectacolul ”Doctor de femei” de Georges Feydeau, în regia lui Alexandru Grecu revine pe scena Teatrului Național ”Satiricus I. L. Caragiale”. Potrivit directorului instituției, Alexandru Grecu, „Doctor de femei” este o comedie intrigantă despre infidelitatea conjugală, un subiect captivant, dintotdeauna actual în societate, care le dă mult de gândit bărbaților afemeiați. Doctorul Moulineaux, personajul principal al spectacolului, jucat de actorul Ion Grosu, devine infidel soției sale la doar jumătate de an de căsnicie. După ce soția lui află despre „aventurile” sale cu alte femei, Moulineaux încearcă să-și „găsească dreptatea”, punându-l în joc pe amicul său, Bassinet, un tip ciudat care, prin vorbe goale și fapte deocheate, încurcă și mai tare ițele, iar situația devine tot mai tensionată. Cei doi ajung la o înțelegere, în urma căreia ambii „au de câștigat”, iar momentele devin tot mai haioase, dar și tensionate. Moulineax, pentru a-și stăpâni poftele, se „transformă” din doctor într-un croitor în atelierul său, unde continuă să-și primească iubitele.

Teatrul Național ”Eugene Ionesco” va prezenta mâine, la 17.30, spectacolul ”Arta conviețuirii” de Yasmina Reza, în regia lui Petru Vuctărău. Spectacolul este o comedie care va face publicul să iasă din rutina cotidiană și să revizuiască toate problemele ce țin de arta conviețuirii. Subiectul central este frustrarea vieții de cuplu. Totul începe în salonul familiei Vallon, unde sosește cuplul Reille, al căror băiat l-a lovit cu un băț peste față pe Bruno Vallon, lăsându-l fără doi dinți. Începutul conversației dintre părinți este diplomatic, civilizat, în încercarea de a păstra bunele maniere și respectul reciproc. Treptat însă, totul degenerează într-o confruntare agresivă în urma căreia ies la suprafață toate nemulțumirile vieții de cuplu. 

Un spectacol intitulat „3 + Cristina pe frecvența iubirii”, realizat de Daniela Burlaca după un scenariu de film, va  fi jucat mâine, la ora 19.00, la Teatrul ”Geneza Art”. Spectacolul „3 + Cristina pe frecvența iubirii” este o istorie a trei bărbați, foști colegi de școală, care au rămas prieteni în viață și care au format o tradiție de-a lungul anilor de a se aduna cu regularitate la un pahar de vorbă. De această dată, întâlnirea are loc în apartament la Iura – de profesie fizician, dar care nu a reușit să se bucure de o mare recunoaștere a meritelor sale, cu excepția faptului că a rămas fidel pasiunii pentru tranzistoare. Ceilalți doi sunt Nicu – om de afaceri care își înșeală frecvent soția și Relu – dealer de mașini, care nu-și înșeală cu regularitate soția.

Duminică, la 17.00, la Teatrul Național de Operă și Balet” Maria Bieșu” va avea loc spectacolul ”Nunta lui Fugaro”, operă comică în patru acte de Wolfang Amadeus Mozart în regia Eleonorei Constantinov, la 18.00,  la Teatrul Național ”Mihai Eminescu” -  spectacolul ”Dosarele Siberiei” de regizorul Petru Hadârcă, după memoriile deportatelor Ecaterina Chele, Margareta Cemârtan-Spânu și ale lui Ion Moraru, condamnat politic în 1950 la 10 ani de GULAG, la Teatrul ”De pe strada Trandafirilor” – spectacolul ”Regele Lear” de William Shakespeare în regia lui Iuri Harmelin, la 18.30, la Teatrul Dramatic Rus de Stat ”A. P. Cehov” – spectacolul ”Salut din lumea cealaltă sau să fiți sănătoși” de Pierre Chestnot în regia lui Petru Hadârcă, la Teatrul Național ”Satiricus I. L. Caragiale” – spectacolul ”Cerere în căsătorie” de Anton P. Cehov în regia lui Alexandru Grecu, la Teatrul Republican ”Luceafărul” – spectacolul ”Fazanul” după Georges Feydeau în regia lui Slava Sambriș, iar la 19.00, la Teatrul ”Geneza Art” – spectacolul „3 + Cristina pe frecvența iubirii”,  realizat de Daniela Burlaca după un scenariu de film.

Spectacolele se vor desfășura cu respectarea normelor antiepidemice.

img22002078

img22002078

img22002078

img22002078

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!