ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Deputații au operat modificări la Codul de procedură civilă

11:35 | 24.03.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 24 mar. /MOLDPRES/. Articolul care prevede obligativitatea medierii judiciare ar putea fi exclus din Codul de procedură civilă al Republicii Moldova. Un proiect, care prevede aceste lucru, a fost aprobat astăzi în prima lectură de Legislativ, comunică MOLDPRES.

Scopul proiectului este asigurarea pe deplin a dreptului la acces liber la justiție, excluderea barierelor procesuale rigide și ineficiente și reducerea semnificativă a duratei de examinare și soluționare a litigiilor civile. 

Potrivit datelor prezentate de Ministerul Justiției, în perioada 2018 – 2021, au fost înregistrate peste 43 500 de procese de mediere judiciară. Dintre ele, doar 2,5 la sută s-au finalizat cu încheierea unei tranzacții de împăcare. Totodată, procesele de mediere judiciară au o durată de până la nouă luni, pe când termenul maxim de examinare este de 45 de zile.

Foto: Parlament

img22002241

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!