ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Edilul capitalei a argumentat solicitarea creșterii prețului unei călătorii în transportul public municipal

11:55 | 28.03.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 28 mar. /MOLDPRES/. Creșterea prețului unei călătorii în transportul public municipal este necesară pentru a evita falimentul întreprinderilor municipale de transport călători, notează MOLDPRES.

Primarul Chișinăului, Ion Ceban, a argumentat economic propunerea de creștere a tarifului pentru o călătorie în transportul public municipal afirmând că acest lucru se face pentru a se evita falimentul Parcului Urban de Autobuze și al Regiei Transport Electric. “În 2011, din bugetul municipal s-au alocat pentru subvenționarea transportului public 50,4 milioane de lei, în 2021 subvențiile au crescut de 14 ori, până la 700 de milioane lei iar acest lucru s-a făcut fără a ține cont de scumpirile la energie electrică și carburanți. În condițiile scumpirilor la energia electrică și carburanții, în anul 2022, subvenționarea transportului public va crește până la circa 800 de milioane de lei”, a spus sursa citată.

Potrivit edilului, “fiecare al șaselea leu pe care îl câștigă municipiul Chișinău este alocat subvenționării transportului public”. „Dacă nu vor crește prețurile la transportul public municipal, întreprinderile municipale de transport călători vor intra în faliment”, a precizat Ceban.

El a menționat că pentru a proteja locuitorii municipiului, metodologia de stabilire a prețului unei călătorii în transportul public municipal a fost unificată și presupune o plafonare a tarifului astfel încât de pe un salariu mediu să fie posibil de procurat cel puțin 1 670 de călătorii iar pentru cei care vor procura abonamente prețul unei călătorii va fi de 2-3 ori mai mic. “Anumite categorii de persoane, pensionarii și copiii, vor continua să călătorească gratis”, a spus Ceban.

Ultima modificare a prețului unei călătorii în transportul public din municipiul Chișinău a avut loc în anul 2009. În prezent o călătorie cu troleibuzul costă 2 lei, iar cu autobuzul este de 3 lei.

img22002327

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!