ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

R. Moldova va ratifica un document internațional care extinde prevederile Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului

16:02 | 30.03.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 30 mar. /MOLDPRES/. Republica Moldova va ratifica Protocolul facultativ la Convenția Organizației Națiunilor Unite cu privire la drepturile copilului privind procedura de comunicare. Documentul extinde anumite prevederi ale Convenției ONU cu privire la Drepturile Copilului. Proiectul de hotărâre a fost aprobat astăzi în cadrul ședinței de Guvern, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Executivului.  

Protocolul, ratificat până în prezent de 48 state, instituie procedura internațională de depunere a plângerilor pentru încălcarea drepturilor copiilor - procedura directă, precum și procedura de comunicare interstatală și de investigare a încălcărilor grave sau sistemice, ceea ce va permite copiilor din statele care au ratificat/aderat la Convenția ONU privind Drepturile Copilului să depună plângeri direct la Comitetul ONU privind Drepturile Copilului, dacă nu au găsit o soluție la nivel național privind drepturile lor încălcate. 

Prin ratificarea Protocolului facultativ, R. Moldova reiterează  angajamentele față de promovarea și protecția drepturilor copilului, așa cum sunt acestea formulate în Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului și își asumă să implementeze, în continuare, legislația națională în domeniu.  

Hotărârea va intra în vigoare la data publicării în Monitorul Oficial al Republicii Moldova. 

Republica Moldova a ratificat Convenția ONU cu privire la Drepturile Copilului la 12 decembrie 1990, care a intrat în vigoare la 25 februarie 1993. La fel, R. Moldova a ratificat până în prezent alte două protocoale facultative la Convenției, care stabilesc măsuri suplimentare pentru asigurarea protecției drepturilor copilului: Protocolul facultativ referitor la vânzarea de copii, prostituția copiilor și pornografia infantilă și Protocolul facultativ cu privire la implicarea copiilor în conflicte armate.

Foto: Guvern

img22002399

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!