ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Prestatorii de servicii de plată vor trece de la ”traditional banking” către conceptul de ”open-banking”

13:16 | 31.03.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 31 mar. /MOLDPRES/. Un proiect de lege care vine să stimuleze concurența și inovarea în industria plăților a fost votat astăzi în prima lectură de către Parlament, comunică MOLDPRES.

Modificările operate la cadrul normativ au drept scop trecerea prestatorilor de servicii de plată de la ”traditional banking” către conceptul de ”open-banking”, care este o practică bancară ce le oferă furnizorilor terți de servicii financiare acces deschis la datele consumatorilor de la instituții bancare și non-bancare, în condiții sporite de siguranță.

Potrivit specialiștilor Băncii Naționale a Moldovei, noul cadru normativ va stimula concurența, inovarea și diversitatea în industria plăților electronice.

Astfel, se extinde lista activităților ce intră sub incidența legii cu încă două domenii: ”serviciile de inițiere a plății”, ”serviciul de informare cu privire la conturi”. Totodată, este reglementat accesul nediscriminatoriu al prestatorilor la sistemele de plăți existente pentru a le oferi posibilitatea de a-și realiza activitatea fără restricții arbitrare și nejustificate.

În același timp, prestatorii de servicii de plată vor trebui să notifice anumite activități Băncii Naționale a Moldovei, pentru a asigura o interpretare omogenă a normelor la nivelul pieței interne. 

De asemenea, este ajustat cadrul normativ existent în domeniul datelor cu caracter personal pentru a evita încălcarea drepturilor utilizatorilor și prestatorilor în același timp.

Foto: bigdataanalyticsnews.com

img22002437

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!