ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

O expoziție a artistului plastic Mihai Țăruș a fost deschisă la un muzeu din capitală

16:57 | 01.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 apr. /MOLDPRES/. O expoziție personală de pictură cu genericul ”Locul culorii” a artistului plastic Mihai Țăruș, Maestru în Artă, a fost vernisată astăzi la Muzeul de Istorie al orașului Chișinău. Evenimentul a fost organizat în parteneriat cu Direcția cultură a Consiliului municipal, relatează MOLPRES.

Expoziția cuprinde 11 lucrări. Potrivit directorului Muzeului de Istorie al orașului Chișinău, Valeria Suruceanu, picturile lui Mihai Țăruș încadrează armonios opt culori de bază: galben, oranj, roșu, violet, ultramarin, albastru, verde și verde cald. Aceste culori formează, în desfășurarea lor, bine cunoscuta sferă a culorilor. Totodată, autorul a introdus o culoare incoerentă în fiecare gamă pentru a face legătura între cele opt culori puse în joc, care ar trebui să reflecte comportamentul culorii în context spațial și temporal.   

Imboldul pentru a realiza această serie de picturi a venit acum vreo 30 de ani, pe când artistul se uita la niște desene făcute de nepoțelul său Artiom. Grație intuiției proprie vârstei, copilul găsise cu precizie locul culorilor în natura moartă pe care o pictase. Se formase astfel o gamă coloristică interesantă. ”Aceste pânze constituie niște formule picturale, gamele coloristice ar putea fi diferite în funcție de țelul propus. E necesar doar să armonizezi relațiile de culoare, aducându-le într-o ordine ce i-ar permite culorii să-și găsească locul potrivit”, a subliniat Valeria Suruceanu. Pe marginea expoziției au mai luat cuvântul artistul plastic Tudor Zbârnea, scriitorul Emilian Galaicu-Păun, juristul Allin Lindon din SUA ș.a.

Mihai Țăruș s-a născut la 10 decembrie 1948 în comuna Sinești, raionul Ungheni. În 1964 a absolvit Școala de Arte Plastice pentru Copii ”A. Șciusev”, în 1968 – Colegiul de Arte Plastice ”A. Plămădeală” din Chișinău și în 1975 – Academia de Arte Plastice din Sankt-Petersburg, Rusia. În 1969, împreună cu pictorul Mihai Grecu, susține o serie de dialoguri intelectuale, care au avut repercusiuni benefice în creația tânărului plastician, iar în 1971 stabilește relații cu Vladimir Vasilievici Sterligov, un discipol al lui Kazimir Malevici și promotorul unui nou sistem plastic potir-cupola. În atelierul acestuia a beneficiat de o inițiere în pictura impresionistă, în teoria culorii și în sistemul potiro-cupolic. A avut expoziții în țară și peste hotare.

Expoziția va fi deschisă până la 15 aprilie.

img22002489

img22002489

img22002489

img22002489

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!