ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Femeile din raioanele Strășeni și Călărași vor benefica de consultații ale echipelor mobile de medici

09:08 | 07.04.2022 Categorie: Societate

Chişinău, 7 apr. /MOLDPRES/. Femeile din raioanele Strășeni și Călărași au posibilitatea să facă screeningul mamar prin mamografie digitală mobilă, comunică MOLDPRES.

Potrivit Ministerului Sănătății, femeile cu vârstele cuprinse între 50 și 70 de ani, cu sau fără asigurare medicală, pot efectua gratuit screeningul prin mamografie digitală, în raionul în care locuiesc.

Serviciul este deja disponibil în raioanele Strășeni și Călărași, unde tehnicienii radiologi au efectuat mamografia la peste 200 de femei. Specialiștii de la Institutul Oncologic vor ajunge, în total, în 12 raioane. După efectuarea mamografiei digitale a ambelor glande mamare, imaginile radiologice sunt transmise medicilor imagiști de la Institutul Oncologic, care se ocupă de descrierea lor. În cazul depistării unor afecțiuni, femeile sunt consultate de medicii mamologi de la Centrul Consultativ Diagnostic (CCD) al Institutului Oncologic.

Conform sursei citate, screeningul mamar permite detectarea, cu ajutorul unei instalații radiologice mobile, a patologiilor glandelor mamare în stadii incipiente, atunci când femeile nu au simptome. Examinarea radiologică se recomandă să fie realizată o dată la doi ani.

Potrivit specialiștilor, dintre toate tipurile de cancer, la femeile din Republica Moldova, cel mai frecvent este diagnosticat cancerul mamar. Anual, circa o mie de persoane sunt depistate cu cancer de sân, sub supravegherea medicilor fiind, în total, aproximativ 10 mii de femei.

Foto: MS

img22002644

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!