ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Trei instituții vor realiza un proiect de reformare a guvernanței în întreprinderile de stat

15:15 | 18.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 18 apr. /MOLDPRES/. Agenția Proprietății Publice (APP) în parteneriat cu Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” au lansat astăzi proiectul „Asistență tehnică pentru reforma guvernanței în cadrul întreprinderilor de stat”, realizat cu sprijinul Fundației Soros Moldova, transmite MOLDPRES.

Proiectul își propune să digitalizeze informația despre gestiunea proprietății publice, să consolideze capacitatea APP în vederea aplicării principiilor bunei guvernări în cadrul întreprinderilor de stat.

De asemenea, programul şi-a propus să îmbunătățească comunicarea APP cu publicul privind sectorul în cauză și reformele aferente și să îmbunătățească cadrul legal și instituțional pentru a fortifica guvernanța corporativă în corespundere cu recomandările Fondului Monetar Internaţional (FMI).

„Avem nevoie de o abordare sistemică, fiind imperios necesar să implementăm procese ce vor dezvolta o cultură corporativă, care va transforma din temelie felul cum arată în prezent întreprinderile de stat. Mă refer în acest context la transparența decizională, elementul anticorupţie etc.”, a declarat la eveniment Eugeniu Cozonac, director al Agenției Proprietății Publice.

Principalele activități care se vor desfășura în cadrul proiectului reprezintă digitalizarea registrelor cu informații despre proprietatea publică, actualizarea și îmbunătățirea paginii web a APP, elaborarea Politicii de stat în domeniul proprietății publice. Totodată, se prevede stabilirea mandatelor oficiale pentru întreprinderile de stat, îmbunătățirea legislației privind activitatea întreprinderilor de stat, în conformitate cu recomandările FMI, oferirea de suport întreprinderilor de stat cu privire la implementarea în practică a Codurilor de bună guvernare și a cerințelor de control intern, în conformitate cu cele mai bune practici de guvernanță corporativă.

Proiectul urmează să fie implementat de către Expert-Grup, în parteneriat cu Agenția Proprietății Publice și cu sprijinul Fundaţiei Soros Moldova. Pentru realizarea programului, aceste instituții partenere au semnat astăzi un Memorandum de cooperare.

Foto: cancelaria.gov.md

img22002961

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!