ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Artistul plastic Ștefan Coman și-a expus lucrările la Centrul ”C. Brâncuși”

08:39 | 19.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. La Centrul Expozițional ”Constantin Brâncuși” al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova a fost deschisă recent o expoziție personală de pictură cu genericul ”Între portret și peisaj” a artistului plastic Ștefan Coman, informează MOLDPRES.

Solicitat de agenție, Ștefan Coman a menționat că expoziția cuprinde 57 de lucrări. ”Majoritatea picturilor sunt create în aer liber, în mod special, peisajele. Am peisaje realizate în Bulgaria, Cuba, Grecia, Italia, Muntenegru, România, Serbia și în alte țări. Compozițiile le-am făcut în atelier”, a precizat autorul.

Pictorul afirmă că adeseori preferă să folosească simboluri din epoca renașterii, redate în stil modern. Astfel, unele chipuri zugrăvite de el, apar ascunse după frunze mari ori în întuneric. ”Lumina vorbește. Întunericul tace. Așadar, ascund chipuri în întuneric ca să pot arăta tăcerea pe pânză. Umbra o ascund în spatele luminii. În asemenea mod, îi dau chipului un mister și impun spectatorul să simtă ceea ce nu vede. Transform cu ajutorul pensulei culorile de ulei în lumină, ca să vorbească. Las întunericul să tacă și așa apare un dialog în favoarea tabloului. Culorile devin utile. Dar, apare ceva în mijlocul materiei. Omenirea l-a numit spirit. Nimeni nu a văzut spiritul și nu se știe cum arată el, dar se simte. Acesta este scopul meu în crearea tabloului ce nu se vede, dar se simte”, a mai spus cunoscutul artist plastic.

Ștefan Coman s-a născut în 1964 în satul Haragâș, raionul Cantemir. În 1989, a absolvit Școala de Arte Plastice „I. Repin”. Din 2004 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova. Este deținător al premiului „N. Tonitza” al Uniunii Artiștilor Plastici din România, Bârlad (2005) și al premiului „Simpatia juriului”, Expoziția autumnală a Uniunii Artiștilor Plastici din Moldova (2020). A participat la expoziții din Belgia, Germania, Italia, România, Rusia, Ucraina și din alte țări.

Expoziția va fi deschisă până la 1 mai.

img22002970

img22002970

img22002970

img22002970

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!