ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

La Washington s-a desfășurat sesiunea plenară a Dialogului Strategic moldo-american

15:07 | 19.04.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 19 apr. /MOLDPRES/. În cadrul vizitei de lucru a delegației Republicii Moldova în Statele Unite ale Americii, viceprim-ministrul Nicu Popescu, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, împreună cu Karen Donfried, asistenta secretarului de stat al SUA pentru afaceri europene și eurasiatice a Departamentului de Stat, au prezidat sesiunea plenară a Dialogului Strategic Republica Moldova – Statele Unite ale Americii, reluat după o pauză de 5 ani, și reuniunile celor trei grupuri de lucru comune ale Dialogului strategic, la care au participat înalți oficiali din ambele țări, comunică MOLDPRES.

Potrivit Biroului de presă al MAEIE, în intervenția sa, vicepremierul Nicu Popescu a subliniat importanța conferirii unei dimensiuni concrete relațiilor moldo-americane care marchează anul curent 30 de ani de parteneriat bilateral, cu accent pe dialogul strategic și extinderea domeniilor de cooperare.

„Am accentuat importanța asistenței americane în asigurarea unor procese continue de modernizare a țării, inclusiv sprijinul acordat pentru susținerea dezvoltării economice, promovarea digitalizării, dezvoltarea infrastructurii și consolidării securității și rezilienței energetice a Republicii Moldova”, a spus ministrul Nicu Popescu.

De asemenea, șeful diplomației moldovene s-a referit la provocările cu care se confruntă autoritățile de la Chișinău în eforturile de a asigura reziliența socio-economică cetățenilor țării noastre în contextul de insecuritate regională.

În cadrul ședințelor celor trei grupuri de lucru comune ale Dialogului strategic bilateral înalții oficiali din Republica Moldova și Statele Unite ale Americii au reafirmat importanța promovării unui dialog și parteneriat consistent și aprofundat, al promovării democrației, prosperității și securității Republicii Moldova pe măsura avansării agendei de reforme și a procesului de aderare la Uniunea Europeană.

Grupul de lucru privind statul de drept și buna guvernare a abordat prioritățile comune în lupta împotriva corupției și promovarea drepturilor omului și a bunei guvernări. Statele Unite au apreciat înalt eforturile Republicii Moldova în consolidarea instituțiilor anticorupție, promovarea transparenței și independenței judiciare, precum și consultarea continuă cu societatea civilă și alți parteneri pentru a asigura un progres pe reforme de durată. Totodată, părțile a convenit necesitatea aprofundării cooperării pe dimensiunea consolidării democrației și a statului de drept.

Grupul de lucru privind aspectele politice și de securitate a adus în discuție eforturile de promovare a reformelor și de modernizare a sectorului de securitate al Republicii Moldova, inclusiv managementul frontierelor, asistența pentru combaterea amenințărilor transfrontaliere, consolidarea securității cibernetice și apărării naționale, precum și sprijinul pentru operațiunile internaționale de menținere a păcii.

Grupul de lucru privind aspectele economice și energetice a subliniat importanța consolidării securității și rezilienței energetice a țării noastre. Părțile s-au angajat în continuarea cooperării pentru a sprijini diversificarea energetică a Republicii Moldova precum și diversificarea piețelor de desfacere pentru produsele autohtone în condițiile noilor realități. Totodată, delegațiile au discutat despre angajamentul economic și comercial pentru creșterea prosperității Moldovei, inclusiv asistența suplimentară a SUA pentru a promova transparența, eficiența și competitivitatea în sectoarele cheie ale economiei moldovene și pentru a crește în continuare comerțul și investițiile bilaterale. Oficialii s-au angajat să depună eforturi comune pentru identificarea oportunităților de aprofundare a legăturilor economice în sectoare cu potențial ridicat, cum ar fi tehnologia digitală și tehnologia comunicațiilor.

De asemenea, părțile au agreat lansarea unui nou Grup de lucru comun în cadrul Dialogului Strategic moldo-american, și anume Grupul de lucru în domeniul diplomației publice, menit să consolideze conexiunile interumane, să fortifice legăturile culturale și educaționale precum și schimburile profesionale.

Delegația țării noastre include înalți oficiali ai Administrației președintelui, Cabinetul prim-ministrului, Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ministerului Justiției, Ministerului Apărării, Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Ministerului Afacerilor Interne și Agenția Servicii Publice.

Dialogul Strategic Republica Moldova – SUA și Grupurile comune de lucru pun în valoare parcursul ascendent al relațiilor bilaterale, fiind dimensiunea esențială a parteneriatului moldo-american și platforma de valorificare a potențialului de cooperare într-o arie vastă de domenii – consolidarea statului de drept și buna guvernare, reforma justiției, securitate și apărare, cooperare economică, securitate și reziliență energetică, contacte interumane și conexiuni culturale.

Foto: MAEIE

img22002997

img22002997

img22002997

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!