ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Gala premiilor naționale GALEX şi-a desemnat câștigătorii

18:24 | 21.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 21 apr. /MOLDPRES/. Ministerul Culturii, Liga Bibliotecarilor şi Biblioteca Naţională au organizat astăzi, în preajma Zilei Mondiale a Cărții și a Drepturilor de Autor, precum și de Ziua Bibliotecarului în Republica Moldova, marcată anual pe 23 aprilie, Gala laureaților premiilor naționale GALEX, ediţia a XI-a, relatează MOLDPRES.

Manifestarea a fost moderată de Diana Silvestru, șef de secție la Biblioteca Naţională. Ea a menţionat că evenimentul are drept obiectiv promovarea şi stimularea activităţii bibliotecarilor şi persoanelor care au tangenţă cu biblioteca, cartea şi lectura. Prezent la festivitatea de premiere, ministrul Culturii, Sergiu Prodan, a felicitat bibliotecarii din Republica Moldova cu ocazia Zilei Bibliotecarilor. „Vin cu sincere urări de bine și îmi exprim recunoștința tuturor celor care și-au dedicat viața legăturii între carte și om, dar și între bibliotecă și comunitate”, a subliniat Sergiu Prodan.

Premiul național GALEX  ”Cel mai bun om politic susținător al bibliotecilor” a fost acordat lui Oleg Serebrian, viceprim-ministru pentru reintegrare, politolog, scriitor, diplomat și politician, pentru implicare prodigioasă în activitățile de promovare a cărții și lecturii prin participare activă la Conferința Internațională „Lectura ca bază pentru cultură, cunoaștere și dezvoltare”, contribuții intelectuale privind lucrarea „Lectura și scările”, Campania Națională 10 scriitori/10 întâlniri din cadrul Programului Național LecturaCentral.

Cu premiul ”Cel mai bun susţinător al politicilor şi programelor de valorificare a moştenirii culturale scrise şi imprimate în bibliotecile din R. Moldova” a fost distins Yoshihiro Katayama, ambasador extraordinar și plenipotențiar al Japoniei în Republica Moldova, pentru suportul substanțial acordat în dotarea Bibliotecii Naționale cu echipamente de digitalizare, care vor contribui la asigurarea accesului resurselor culturale în format digital și păstrarea pe termen lung a valorilor culturale, precum și pentru susținerea tuturor inițiativelor culturale  

Pavel Casian, șeful Secției Cultură, Tineret și Sport din raionul Telenești, a luat premiul ”Cel mai bun fondator de bibliotecă”, pentru implicare activă în viața comunității, consolidarea rețelei de biblioteci și integrarea acesteia în prioritățile politicilor publice locale, iar scriitorul Emilian Galaicu-Păun - premiul ”Cel mai bun scriitor promotor al cărţii şi lecturii”, jurnalista Silvia Hodorogea - premiul ”Cel mai bun promotor şi susţinător al bibliotecilor, cărţii şi lecturii în mass-media”, președintele Asociației Tinerilor Istorici din Moldova, Sergiu Mustață - premiul ”Cel mai bun prieten filantrop al Bibliotecii Naționale” și Vera Osoianu, director adjunct al Bibliotecii Naționale, șef Direcție Cercetare și Dezvoltare în Biblioteconomie și Știința Informării  - premiul ”Cel mai bun manager al anului 2021 din Biblioteca Națională a Republicii Moldova”. În posesia premiului ”Cel mai bun bibliotecar din Biblioteca Naţională a Republicii Moldova” a intrat Margareta Cebotari, specialist principal, secția Dezvoltare în biblioteconomie și știința informării, iar premiul ”Cel mai bun bibliotecar din bibliotecile publice teritoriale” i-a revenit Stepanidei Țugui, director al Bibliotecii Publice Raionale „Alexandru Donici” din Orhei.

Cu premiul ”Cel mai bun proiect biblioteconomic” a fost distinsă echipa Bibliotecii Naționale pentru proiectul de îmbunătățire a echipamentelor de digitalizare ale BNRM și crearea în baza secției Colecții digitale a Centrului Național de Digitizare, cu premiul ”Cea mai bună lucrare (publicaţie) în biblioteconomie” – profesorul universitar Nelly Țurcan pentru lucrarea „Exploatarea metodelor de cercetare în biblioteconomie și știința informării”, cu premiul ”Cel mai bun cercetător cu debut științific în domeniul Biblioteconomie și Științe ale Informării” - Lilia Povestca, pentru programul de doctorat ”Infodocumentare; biblioteconomie și știința informării”,  iar cu premiul special ”Titan al profesiei” - Svetlana Barbei, specialist principal, secția Relații internaționale și suport managerial a BNRM.

Premiul GALEX a fost instituit în 2010 de Liga Bibliotecarilor din R. Moldova şi Biblioteca Naţională.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!