ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Companii azere sunt dispuse să inițieze proiecte comune cu producători agricoli din R. Moldova

08:34 | 26.04.2022 Categorie: Economie

Chişinău, 26 apr. /MOLDPRES/. Intensificarea dialogului între state, a cooperării comercial-economice, mai ales în  domeniul agroindustrial, a fost subiectul principal discutat recent de conducerea Ministerului Agriculturii și Industriei Alimentare cu ambasadorul Azerbaidjanului la Chișinău, Gudsi Osmanov, transmite MOLDPRES.

Părţile au făcut un schimb de opinii cu privire la forumurile interguvernamentale ce urmează a fi organizate în scopul impulsionării fluxurilor comerciale reciproce, în vederea identificării unor noi furnizori de inputuri și dinamizarea relațiilor bilaterale pe toate segmentele.

Ministrul de resort Viorel Gherciu a apreciat deschiderea ambasadorului pentru extinderea colaborării bilaterale și atragerea investițiilor azere în economia Republicii Moldova.

„În contextul situației actuale din regiune, inclusiv pe piața produselor de protecție a plantelor și a îngrășămintelor minerale, precum și creșterea semnificativă a prețurilor la energie și materiile prime, producătorii agricoli nu pot satisface nevoile piețelor regionale și mondiale, fiind și în imposibilitatea asigurării îngrășămintelor minerale în țara noastră. În acest sens, suntem într-un proces intens de diversificare a piețelor de import și export, pentru a susține mediul de afaceri în depășirea crizei”, a spus Gherciu.

La rândul său, Gudsi Osmanov a declarat că "inițierea unor evenimente și proiecte comune ar crește oportunitățile de dezvoltare și reformare atât pentru companiile moldovenești, cât și pentru cele azere".

În luna februarie din acest an, la Baku a avut loc o întâlnire de lucru dintre oficiali ai Guvernului Republicii Moldova și ai Guvernului Republicii Azerbaidjan. Scopul întrevederii a fost de a fortifica dialogul bilateral, a stabili direcțiile prioritare de colaborare moldo-azeră și de a discuta despre măsurile necesare ce pot impulsiona interacțiunea bilaterală pe dimensiunile de interes reciproc, mai cu seamă eficiența fertilizanților în agricultură şi aplicarea acestora pe solurile şi culturile specifice Republicii Moldova.

 Foto: MAIA

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!