ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

16:16 | 27.04.2022 Categorie: Comunicate

Achiziții publice: Mecanisme noi de ajustare a valorii contractelor de lucrări

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Valorile contractelor de achiziție publică de lucrări vor putea fi ajustate prin mecanisme noi, urmare a creșterilor de prețuri, în special din domeniul construcțiilor. Guvernul a aprobat astăzi, proiectul de modificare a Regulamentului privind ajustarea periodică a valorii contractelor de achiziții publice mai mari de un an (HG nr. 1129/2018).

Prin această măsură, se va asigura continuarea executării contractelor de achiziție publică de lucrări, astfel încât să nu se ajungă la neexecutarea sau la stoparea lucrărilor. 

Conform proiectului, ajustarea se va realiza în baza actualizării prețurilor de cost, precum și ținând cont de rata inflației și a deflației. În acest sens, în Regulament vor fi introduse noțiuni noi, iar unele noțiuni se vor modifica.

De asemenea, proiectul prevede introducerea unei noi formule, care reglementează posibilitate de ajustare a prețului contractelor de achiziție publică de lucrări în baza prețurilor aferente materialelor de construcție, luând în considerare orice creștere sau diminuare a acestora. Astfel, actualizarea prețurilor componente prețului de cost se va efectua luând în considerație: creșterea salariului, prețul la materiale și prețul la combustibil.

Totodată, subiecții participanți la procesul de achiziție vor putea să selecteze formula în baza căreia se va efectua ajustarea contractelor, condiție ce urmează a fi prevăzută  în documentația de atribuire de către autoritatea contractantă. 

Proiectul, de asemenea, completează Regulamentul cu un nou capitol, care stabilește procedura de examinare a solicitării de ajustare și modul de actualizare a prețurilor la componentele prețului de cost.

Actualmente, ajustarea valorii contractului de achiziții publice încheiat pe un termen mai mare de un an se efectuează ținând cont de rata inflației sau deflației calculată pentru anul precedent ajustării și publicată de Biroul Național de Statistică.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!