ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Comunicat de presă al Ministerului Finanțelor

16:33 | 27.04.2022 Categorie: Comunicate

POC România – Republica Moldova și POC Bazinul Mării Negre vor fi extinse

Chişinău, 27 apr. /MOLDPRES/. Perioada de implementare a Programului Operațional Comun (POC) România – Republica Moldova și a POC Bazinul Mării Negre 2014 – 2020 va fi renegociată. În cadrul ședinței de astăzi, Guvernul a aprobat două decizii care prevăd inițierea negocierilor și aprobarea semnării Amendamentului nr.1, prin schimb de scrisori, la Acordurile financiare.

Astfel, perioada de executare a Acordurilor financiare va fi prelungită cu 12 luni, de la 31 decembrie 2024 până la 31 decembrie 2025. Modificarea este necesară în contextul consecințelor generate de pandemia de Covid-19.

POC România – Republica Moldova 2014 – 2020 și POC Bazinul Mării Negre 2014 – 2020 pentru Programul de Cooperare Transfrontalieră al Instrumentului European de Vecinătate (ENI) au fost inițiate în urma acordurilor dintre Guvernul Republicii Moldova, Uniunea Europeană și Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice din România, care în urma restructurărilor a devenit Ministerul Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației, semnate la 12 decembrie 2016.

Primul Acord prevede acordarea unui grant în valoare de 81 milioane de euro, pentru finanțarea activităților, ale căror beneficiari pot fi autoritățile publice centrale și locale, organizațiile internaționale,  non-guvernamentale, etc. din Republica Moldova și cele patru județe participante din România- Botoșani, Iași, Vaslui și Galați, pentru proiecte de dezvoltare în regiunile de frontieră între cele două state.

Cel de-al doilea Acord, prevede, de asemenea, acordarea unui grant în valoare de 49 milioane de euro. Printre beneficiarii programului se regăsesc autorități publice locale și raionale, instituții publice, instituții de cultură și cercetare, asociații obștești etc. din cele opt țări participante la program – România, Bulgaria, Grecia, Turcia, Ucraina, Armenia, Georgia și Republica Moldova.

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!