ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Scriitorul Ion Vatamanu ar fi împlinit astăzi 85 de ani

16:40 | 30.04.2022 Categorie: Cultură

Chişinău, 1 mai. /MOLDPRES/. Poetul, publicistul și traducătorul Ion Vatamanu, deputat în primul Parlament al Republicii Moldova, ar fi împlinit astăzi 85 de ani, informează MOLDPRES.

S-a născut la 1 mai 1937 în satul Costiceni, județul Hotin (astăzi – raionul Noua Suliță, regiunea Cernăuți, Ucraina). În 1960 a absolvit Universitatea de Stat din Moldova, Facultatea de Chimie, iar în 1971, la Lvov, Ucraina, a susținut teza de doctor în chimie. Din 1973 și până la sfârșitul vieții, a deținut funcția de șef de laborator la Institutul de Chimie al Academiei de Științe a Moldovei. Este autor a peste 150 de lucrări științifice în domeniul chimiei analitice.

În 1990, Ion Vatamanu a fost ales deputat în primul Parlament al Republicii Moldova și a condus Comisia pentru Cultură şi Culte. În 1987-1991 a participat activ la procesul de renaștere națională. Împreună cu poeta Leonida Lari, fondează în martie 1989 revista „Glasul” (mai târziu „Glasul Națiunii”), prima publicație în grafie latină din R. Moldova după 1944. A fost redactor-șef al revistei „Columna” (1991-1993).

Primele versuri le publică în anii studenției, propunând cititorului „un alt fel de poezie” – meditativă, pătrunsă de gând și atitudine. Debutează cu placheta de versuri „Primii fulgi” (1962), urmată de culegerile: „Monologuri”, „Liniștea cuvintelor”, „Ora păsării”, „De ziua frunzei”, „Iubire de tine”, „Dimineața mărului”, „Nimic nu-i zero”, ”Atât de mult al pământului” ș.a.

Ion Vatamanu este cunoscut și ca autor de poeme de proporții: „Portretul păsării”, „Privighetoarea cântă plumb” și "Basmaua". A editat cărțile pentru copii „Aventurile  lui Atomică”, „Teiul”, „Izvorul cu ochii verzi”, precum și volumele de publicistică și eseistică „Viața cuvântului” și „A vedea cu inima”. De asemenea, Ion Vatamanu a tradus din Pușkin, Rainis, Ziedonis, Draci și din mai mulți poeți americani, editând culegerea „Poezia americană”. După trecerea sa în eternitate, au fost editate cărțile „Contur de meditație”, „Umbre”, „Poetul și imperiul” și „Ion Vatamanu - un scriitor al existenței”, iar fiica regretatului poet, Leontina Vatamanu, a realizat filmul „Anotimpurile mamei Mărioara”.

Potrivit academicianului Mihai Cimpoi, ca orice poet basarabean-bucovinean, Ion Vatamanu este modelat de matricea științifică a satului în care s-a născut – veșnicia. „Sentimentul plaiului, care apare ca „o grădină aleasă”, generează o sinteză a liricului și epicului, baladescului și imnicului. În poezia sa nu lipsesc nici atitudinile patetice de promovare a idealurilor naționale”, a subliniat Mihai Cimpoi.

Ion Vatamanu s-a stins din viață la 9 august 1993. A fost decorat (postmortem) cu medalia „Mihai Eminescu” și cu "Ordinul Republicii".

img22003300

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!