ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Premierul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu președintele Consiliului European, Charles Michel

18:25 | 04.05.2022 Categorie: Oficial

Chişinău, 4 mai. /MOLDPRES/. Ultimele evoluții în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova, dar și aspectele privind starea de securitate din regiune au fost discutate astăzi, în cadrul întrevederii prim-ministrului Natalia Gavrilița cu președintele Consiliului European, Charles Michel, transmite MOLDPRES cu referire la Direcţia comunicare și protocol a Guvernului.

Oficialii au remarcat că războiul din Ucraina are consecințe umanitare și economice majore asupra Republicii Moldova, iar țara noastră necesită a fi sprijinită în menținerea stabilității, sporirea rezilienței și gestionarea eficientă a crizelor. 

Premierul a menționat că, în contextul cererii de aderare la UE, este în plina desfășurare procesul de completare a Chestionarului UE. „Suntem determinați să continuăm cu fermitate parcursul nostru spre integrarea europeană. O echipă mare de oameni din autoritățile publice și societatea civilă - toți lucrează cu dedicație la completarea chestionarului și asta vorbește, încă o dată, despre puterea noastră de mobilizare, dar și despre dorința incontestabilă de a fi parte a lumii libere și a tot ceea ce reprezintă valori europene. Vom continua să muncim cu determinare, deși știm că e un drum lung de parcurs și e un proces de durată", a declarat Natalia Gavrilița

Părțile au vorbit, de asemenea, despre prioritățile de pe agenda autorităților de la Chișinău, care vizează continuarea reformei în justiție, combaterea corupției, și consolidarea cooperării cu Uniunea Europeană pe segmentul economic și comercial. Șefa Executivului a apreciat implicarea statelor UE prin acordarea ajutorului umanitar și a suportului bugetar sub formă de granturi și relocarea refugiaților, și a solicitat suport adițional pentru asigurarea securității alimentare, facilitarea comerțului și transportului de mărfuri, precum și susținerea păturilor vulnerabile în condițiile creșterii prețurilor. 

De asemenea, oficialii s-au referit la necesitatea întreprinderii unor acțiuni concrete în vederea sporirii rezilienței energetice a Republicii Moldova, inclusiv prin diversificarea surselor de furnizare a energiei. În context, prim-ministrul a mulțumit pentru includerea Republicii Moldova în Platforma de achiziție colectivă a gazelor naturale - Platforma lansată de UE permite țărilor să procure în comun gaze naturale lichefiate. 

Apreciind eforturile depuse de Executiv pentru gestionarea provocărilor din ultima perioadă, Charles Michel a menționat că Uniunea Europeană va susține și în continuare țara noastră. „Mă bucur că avem posibilitatea de a discuta cu dumneavoastră problemele cu care se confruntă Republica Moldova și să aflu cum faceți față și de ce ajutor aveți nevoie. Astfel, putem concentra eforturile noastre acolo unde este necesar, într-un mod eficient. Știu că Republica Moldova are mulți prieteni și vă asigur că Consiliul European este unul din acei prieteni devotați", a spus oficialul european.

Foto: Guvern

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!