ro ru en

Agenția
Informațională
de Stat

Lituania susține integrarea Republicii Moldova în UE

12:22 | 07.05.2022 Categorie: Politică

Chişinău, 7 mai. /MOLDPRES/. Lituania susține integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și este îngrijorată de situația din stânga Nistrului, dar și din regiune. Declarația a fost făcută la Chișinău de Președintele Lituaniei, Gitanas Nauseda, în cadrul unei conferințe de presă comune cu șeful statului, Maia Sandu, comunică MOLDPRES.

Președintele Maia Sandu a menționat că Chișinăul apreciază solidaritatea Lituaniei și susținerea oferită în mai multe domenii, inclusiv în procesul de integrare europeană. „Apreciem solidaritatea dvs. Am văzut cu toții atrocitățile din țara vecină. Tragedia ucraineană ne privește pe fiecare. Monitorizam cu atenție situația iar analizele noastre arată că Republica Moldova nu este in pericol, dar rămânem vigilenți. Moldovenii nu au stat departe de tragedia vecinilor ucraineni, s-au mobilizat. Peste 90 mii de ucraineni rămân și acum în Republica Moldova. Lituania ne-a oferit 750 mii de euro pentru a acoperi o parte din cheltuielile pentru refugiați. Războiul din Ucraina afectează mult Republica Moldova, s-au oprit exporturi și importurile din est. Deschiderea pieței Lituaniei ar fi benefică pentru țara noastră. Drumul european al Lituaniei este un bun exemplu pentru R. Moldova, dar pentru asta avem nevoie de pace. Contam pe sprijinul Guvernului de la Vilnius, pentru ca Moldova să obțină statutul de țară candidat. Alegerea noastră este Uniunea Europeană, pentru că este un proiect de pace”, a remarcat Sandu.

Oficialul de la Vilnius a reiterat susținerea țării sale pentru procesul de integrare europeană a Republicii Moldova. „Înțelegem că Republica Moldova a fost grav afectată de război și susținem integritatea ei. Ceea ce se întâmpla în stânga Nistrului ne îngrijorează, dar nu trebuie  să ajungeți pradă provocărilor. Lituania susține aspirațiile europene ale Moldovei și este gata să împărtășească experiența sa în procesul de diversificare a pieței energetice”, a conchis Nauseda.

img22003462

img22003462

img22003462

img22003462

Orice material publicat pe pagina web a I.P. „Agenția Informațională de Stat „Moldpres” este proprietatea intelectuală a Agenției, fiind protejată de legislația privind drepturile de autor și drepturile conexe. Preluarea și/sau folosirea acestora se va face doar cu referință obligatorie la sursă și fără denaturarea textului. Vă mulțumim pentru înțelegere!